UATTRAKTIVE: Kvinner som anser seg selv som mindre attraktive, fokuserer i større grad på karrieren. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Colourbox)
UATTRAKTIVE: Kvinner som anser seg selv som mindre attraktive, fokuserer i større grad på karrieren. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Colourbox)

Manne-mangel gir kvinner karriereambisjoner

Flere kvinner i høytbetalende yrker når kvinnen ikke føler hun har en «passende ungkar» i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny studie har forskere sett en klar sammenheng mellom single kvinner med høy utdanning, og at kvinner i trygge forhold prioriterer vekk karrieren fremfor å etablere familie, skriver Business News.

– De fleste kvinner innser det ikke selv, men en viktig faktor i kvinners karrierevalg avhenger av hvor lett eller vanskelig det er å finne en passende mann, sier Kristina Durante, assisterende professor i markedsføring ved Universitetet i Texas.

Kvinne-til-mann ratio

Studien fra Universitetet i Texas og Universitetet i Minnesota, viste at når ungkarer ble en mangelvare, økte prosentandelen kvinner i høytbetalende yrker. Kvinner ventet med å få barn, og fikk færre barn da de endelig bestemte seg for å starte familie.

Forskerne tok utgangspunkt i kvinne-til-mann ratioen i samtlige amerikanske stater.

LES OGSÅ: Menn får jobb, kvinner henger etter

Innser familieutfordringer

– Mangelen på menn gjør at kvinner velger å investere i karrieren, fordi de innser at det vil bli vanskelig å slå seg til ro og stifte familie, sier medforfatter Vlad Griskevicius til forskningsnettstedet Science Daily.

Kvinnene som i størst grad lar seg påvirke av mangelen på en partner er de som selv anser seg som lite attraktive for menn.

Forskerne påpeker at kvinner som velger vekk menn tilfordel for karrieren, muligens gjør det vanskeligere for seg selv. Med høyere utdanning og lønn, øker nemlig standarden og forventningene til partneren også, og på den måten minimeres antall egnede kandidater.

For mange menn

Ifølge en liste utarbeidet av The World Factbook for CIA (2011), publisert på Wikipedia, er ration menn i forhold til kvinner lik i USA i aldersgruppen 15–64 år. Ved fødsel er ration 1,05, det vil si at det fødes 1,05 flere menn enn kvinner i landet.

LES OGSÅ: Nå er det «for mange» menn i Norge

I Norge er tilsvarende tall 1,03, altså flere menn enn kvinner i aldersgruppen 15–64 år, og det fødes 1,05 flere menn.

CIA estimerte i 2010 at generelt i verden er ratioen 1,07, altså 107 menn til 100 kvinner ved fødselen.