Anders Behring Breivik (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Anders Behring Breivik (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Breivik sier han fikk grunnlaget for manifestet i London

Breivik deler det såkalte manifestet inn i tre deler. En militær, en ideologisk og en historisk del. Selv har Breivik kun skrevet 30 til 40 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Breivik forklarer seg om det såkalte manifestet i retten i dag.

Da statsadvokat Geir Holden begynte å spørre Breivik om det såkalte manifestet, er Breivik først tilbakeholden med å gi mer informasjon.

Kun et fundament

Han fortalte kun at manifestet er et fundament for dem som ideologisk er plassert på ytre høyre. Fordelingen på kompendiet var også et tema.

– Det er mellom 30 og 40 prosent jeg har skrevet selv, sier Breivik.

Følg TV 2s dekning i Live-senteret

Han forklarte også at han etter møtet i London hadde rundt 50 sider med notater og hovedpunkter for hva Knights Templar sto for.

– Det var en oversikt og et knippe prinsipper vi står for, som er utgangspunktet for kompendiet.

LES OGSÅ: Breivik droppet hjemmelaget hilsen

– Knights Templar har to prinsipper: Vi ønsker å deportere muslimer fra Europa, og bevare landene i Europa som kristne nasjoner, sier Breivik.

– Det vi står for

Han forklarte også at han ønsket å sikre et kristent rammeverk i Europa, og at Knights Templar støtter Israels kamp mot jihad.

– Dette er det vi står for, og det er grunnlaget for det vi står for, sier Breivik.

LES OGSÅ: Aktor får ros: – Noe av det beste jeg har sett på flere år

Breivik opplyste i retten onsdag at han fikk oppdraget med å skrive manifestet allerede under møtet i London i 2002. Torsdag fortalte han at han ikke begynte på det før i begynnelsen av 2007.

Da statsadvokat Holden spurte Breivik om de andre medlemmene av Knights Templar ga noen tilbakemelding på at han ikke startet på oppdraget før etter fem år, svarte Breivik unnvikende.

LES OGSÅ: Line og Sissel tilbake hvor bomben rammet dem

– Jeg beregnet at skrivingen ville ta to år. Utgangspunktet er at man må ta seg flere friår, og da må man opparbeide seg et økonomisk grunnlag, sier Breivik.

I perioden fram til 2007 opplyser Breivik at han klarte å spare opp rundt en million kroner.

Fikk ansvar for den militære delen

Breivik har også forklart at Knights Templar består av flere tidligere krigshelter i 40-50-årene, men at Breivik likevel fikk ansvaret for å skrive også den militære delen av manifestet. Statsadvokat Holden syntes dette var merkelig.

LES OGSÅ: Straffedømt nynazist møtte opp utenfor tinghuset

– Er ikke det litt rart at du, som ikke har vært i Forsvaret, fikk ansvaret for dette?, spurte Holden.

Da begynner Breivik å diskutere med statsadvokaten, og faller etter hvert ned på at han ikke ønsker å kommentere dette ytterligere.