wow breivik (Foto: Skjermdump/Scanpix)
wow breivik (Foto: Skjermdump/Scanpix)
BREIVIKS ALTER EGO: Breivik sier han hadde en drøm om å spille World of Warcraft i ett år. Dette er spilleren hans på det populære spillet. (Foto: Skjermdump/politiet)
BREIVIKS ALTER EGO: Breivik sier han hadde en drøm om å spille World of Warcraft i ett år. Dette er spilleren hans på det populære spillet. (Foto: Skjermdump/politiet)

Spilte dataspill i ett år for å belønne seg selv

Breivik forklarer at han spilte World of Warcraft 16 timer hver dag i et helt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var kun spilling et helt år? spurte aktor Svein Holden.

– Ja. Jeg gjorde ikke annet enn å sove, spise og spille, svarte Breivik.

Følg rettssaken direkte i tv2.nos livesenter.

Flyttet til mor for å spille

Torsdag startet Breivik med å forklare seg om sin finansielle situasjon etter at firmaet hans ble avviklet i 2006.

Han forklarte at han hadde en formue på rundt en million og flyttet hjem til moren for å spare penger og ha et sabbatsår.

Ved å betale moren 3500 kroner i måneden i stedet for å bruke 15.000 på en leilighet på Frogner, sparte han midler som han senere skulle bruke på å lage kompendiet og forberede aksjonen.

– Folk er forskjellige. Noen vil seile, noen vil spille golf, jeg ville spille World of Warcraft (WOW), forklarte Breivik.

Se video (reporter: Cathrine Eldorhagen):
609415

Martyrdomsgave

Siden 2002 hadde Breivik ifølge sin forklaring jobbet «ufattelig hardt», og han syntes han fortjente å gjøre det han ville, spesielt med tanke på den forestående selvmordsaksjonen.

Breivik kaller spillåret fra sommeren 2006 til sommeren 2007 for en "martyrdomsgave".

– Betyr det at du hadde bestemt deg for å gjennomføre en voldelig aksjon? spurte Holden.

– Ja, svarte Breivik.

DAG 4 I RETTEN: Breivik droppet hjemmelaget hilsen

Sjokkerte venner og familie

33-åringen forklarte at omgivelsen reagerte med sjokk og vantro på at spillet tok all hans tid. Men det passet ham egentlig bra.

– En av grunnene til at det var praktisk det året, var at jeg visste om den forestående aksjon. Det var beleilig å isolere meg det året.

– Hva med din mor? spør Holden.

– Hun reagerte på samme måte. Jeg fortalte henne at jeg ville sette av tid til det jeg ønsket å gjøre. Hun reagerte på en måte som er en normal sunn måte å reagere på. Det ville vært unormalt hvis hun sa at dette var kjempebra, sier han.

– Jeg kunne jo ikke si at jeg hadde tatt et sabbatsår for å sprenge meg selv i luften om fem år. Jeg spilte på at jeg hadde blitt spillegal. Det var primærcoveret mitt. Alle trodde jeg hadde blitt spilleavhengig, forteller Breivik.

Han avviser at WOW er et voldelig spill. Det er et sosialt fantasispill.

Breivik nevnte «Call Of Duty: Modern Warfare» som et annet spill han har erfaring med, som er voldelig. Men dette spillet hadde ikke samme appell til den tiltalte.

Feiret nyttår på WOW

Nyttårsaften 2010 spilte han World of Warcraft i 17 timer. Når aktor Svein Holden spør hvordan Breivik tilbrakte sin siste nyttårsaften før terroraksjonen 22. juli, trekker den terrortiltalte 33-åringen på smilebåndet og prøver å ta offensiven i utspørringen.

– Jeg vet hvor du vil; du ønsker å latterliggjøre meg. Men jeg ønsket å forberede meg mentalt på en selvmordsaksjon, og da står ikke opprettholdelsen av vennskap veldig høyt, forklarer Breivik.

Han legger også til at han var sosial i den samme perioden.

– Når jeg festet, festet jeg hardt, og når jeg gjorde andre ting, gjorde jeg det også grundig.

Frafallen ridder

Selv om Breivik så det han kaller sitt sabbatsår som forberedelse til å aksjonere, fikk det ikke en spesielt god mottakelse blant de andre i det påståtte nettverket Knights Templar.

– Jeg fikk ikke forståelse for det. Det er veldig lite forståelse for en hobby som ikke er anerkjent på linje med golf eller seiling, sier Breivik om hvordan nettverket mottok opplysningen om spillaktiviteten.

– Så de deg som en frafallen ridder?

– Kanskje. (©TV 2/NTB)