ny1-lakseelver-stenges-F - Grunneiere taper millioner på stengte lakseelver

Direktoratet for naturforvaltning har stengt 124 av over 400 norske lakselever denne sesongen. Eierne av elvene fortviler og anslår tapet til mellom 250 og 300 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For lite gytende villaks og mangelfull rapportering av fangst er årsakene til at Direktoratet for naturforvaltning (DN) har gått til det skritt å stenge lakseelvene, skriver Nationen.

– Enkelte steder legger vi kun bestandssituasjonen til grunn. Av og til legger vi vekt på at fisket ikke er godt nok organisert, eksempelvis at fangstrapporteringen er for dårlig, sier seniorrådgiver Stig Johansson i DN.

Antall lakseelver som har blitt stengt for fiske, har økt de siste årene. I 2010 var 117 lakseelver stengt for fiske. I fjor var tallet 120.

Elveeierne taper stort på at lakseelver er enten helt stengt eller underlagt strengere regler for fiske.

– Vi har estimert at elveeierne taper mellom 250 og 300 millioner kroner i året. Det er betydelige beløp, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver, næringsorganisasjonen for rettighetshavere til fiske i vassdrag.

Rådgiver Finn Erlend Ødegård i Norges Bondelag mener det er alvorlig at flere lakseelver blir stengt for fiskere, og mener at oppdrettsnæringen må ta mye av skylden med manglende kontroll på rømning og utbredelsen av lakselus.

Dette avvises av informasjonssjef Øyvind A. Haram i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

– Saken er komplisert og har flere årsaker. Det fiskes mer enn før. Enkelte steder er fisket dårlig, andre steder fiskes det for mye, mener han. (©NTB)