TAR VARE PÅ UTSTYRET: Ungdomsbedriften Blockwear har utviklet en bokser som gjør noe for utstyret ditt.
TAR VARE PÅ UTSTYRET: Ungdomsbedriften Blockwear har utviklet en bokser som gjør noe for utstyret ditt.

Denne bokseren gjør noe for utstyret ditt

Sjekk hva her!

De fleste menn er opptatt av å ta vare på sine edlere deler. Men mange går likevel med mobilen i lomma og sitter med PCen i fanget uten å tenke på at strålingen fra de elektriske apparatene kan innebære en risiko.

Nå har seks unge gründere fra Trondheim laget en bokser som skal beskytte mot stråling.

Blockwear UB er en ungdomsbedrift som ble startet opp av seks gutter fra Thora Storm avdeling Adolf Øien videregående skole i Trondheim, Vegard Vangstad, Roy Løvtangen, Odin D. Kjærvik, Andreas Hamstad, Alexander Aamo og Simen Sem Øvereng. De unge gründerne har utviklet en bokser som skal begrense stråling fra mobiltelefon og PC.

– Hvordan kom dere opp med ideen om å lage en bokser som beskytter mot stråling?

– Det startet som en kreativ prosess med brainstorming hvor vi tenkte over forskjellige problemer i samfunnet. Vi havnet ganske fort inn på dette med stråling fra mobil og PC, og farene forbundet med dette. Med tanke på at svært mange menn har mobilen i lomma eller sitter med laptopen på fanget øynet vi et økende problem som trengte en løsning. Og ettersom vi mener det blir vanskelig å få alle menn til å slutte å gå med mobilen i lomma, kom vi inn på tanken om et produkt som lar deg beholde de samle gamle vanene, men med bedre samvittighet, skriver gutta i en mail til tv2.no/mote.

BLOCKWEAR UB: Fra toppen t.v: Vegard Vangstad, Odin D. Kjærvik, Roy Løvtangen, Andreas Hamstad, Alexander Aamo, Simen Sem Øvereng.
BLOCKWEAR UB: Fra toppen t.v: Vegard Vangstad, Odin D. Kjærvik, Roy Løvtangen, Andreas Hamstad, Alexander Aamo, Simen Sem Øvereng.

– Hvordan er bokseren utformet for å beskytte mot stråling?

Området foran skrittet er sydd med et strålebeskyttende stoff. Dette stoffet består av små sølvfibre som gjør at bokserne får sin strålebeskyttende effekt, skriver gutta.

Bokserne er utført i 95 prosent bomull og fem prosent spandex. Stoffet foran skrittet inneholder 12 prosent sølvfibre som skal gi beskyttelse mot stråling, og som også skal ha en antibaktriell funksjon.

Gutta selv har stor tro på produktet, som dog ikke er i salg ennå

– Vi leverer en løsning på en trussel som er alt for lite belyst både blant folk flest og i media. Våre boksere har den samme gode kvaliteten, den samme komforten og minst like god pris som du kan forvente av andre annerkjente undertøysmerker. Men med det store fortrinnet at den beskytter mot stråling.

Ikke påvist - men kan ikke utelukkes

Seksjonssjef i Statens Strålevern, Merete Hannevik, synes det er en morsom og kreativ idé ungdommene har funnet på. Hun mener imidlertid det er viktig at man har gjør grundige undersøkelser før produktet eventuelt slippes på markedet.

– Det er en veldig morsom og kreativ idé. Tekstiler med sølvtråder kan ha en reduserende effekt på stråling fra mobiltelefon, men hvordan selve materialet er utformet, hvordan sølvtrådene er plassert i materialet og hvordan de fungerer etter at de har blitt vasket noen ganger bør undersøkes. Et poeng er at det er minimalt med stråling når mobilen ligger i lommen og ikke brukes, dermed faller noe av behovet bort. Dersom produktet viser seg å virke, kan det bidra til å redusere en eventuell eksponering hvis man har en samtale med handsfri og telefonen ligger i lomma. Imidlertid er det så langt ikke slått fast at slik eksponering kan gi noen negativ effekt på sædceller.

På sine nettsider skriver Statens strålevern skriver følgende om hvor forskningen på dette feltet står idag.

«I de fleste vurderingene av publiserte studier som omhandler menns eksponering for radiofrekvente felt og svangerskapsutfall, konkluderes det med at skadelige virkninger ikke kan påvises, men at det ikke kan utelukkes. Ingen av disse studiene omhandler imidlertid så svake felt som de som kommer fra mobiltelefoner som er langt under internasjonalt anbefalte eksponeringsgrenser. Det er lite sannsynlig at eksponering for felt fra mobiltelefoner og basestasjoner kan påvirke spermieproduksjon og det utfødte barn. Dyrestudier er hovedsakelig knyttet til fruktbarhet og viser gjennomgående ingen effekt ved eksponering for så svake felt».