Inga Bejer Engh (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Inga Bejer Engh (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Breivik føler seg latterliggjort i retten

Anders Behring Breivik vil ikke svare på aktoratets spørsmål om meningsfeller og er redd for latterliggjøring i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breivik vil ikke svare på aktoratets spørsmål om meningsfeller han var i kontakt med i tiden før 22. juli.

Statsadvokat Inga Bejer Engh startet utspørringen onsdag med å spørre Breivik om de personene han var i kontakt med i årene før 22. juli i fjor. Flere ganger svarer Breivik at han ikke ønsker å fortelle noe om dette.

Tilfeldigheter

Breivik forklarer at han kom i kontakt med en person på internett, og at det var en tilfeldighet at han møtte nettopp denne personen.

– Jeg kom i kontakt med en, og slik kom jeg i kontakt med flere. Denne kontakten førte til at jeg dro først til Liberia for å møte en person, og siden til London hvor jeg møtte tre andre, forteller Breivik.

Gjentatte ganger nekter Breivik å svare på mange spørsmål, og begrunner dette med at han ikke ønsker at andre skal bli blandet inn.

– Jeg er bekymret for å fortelle for mye. Jeg vil ikke formidle informasjon som kan føre til andre pågripelser, sier Breivik.

LES OGSÅ: Historiker mener Breivik bør få samme straff som Quisling

Dette fører også til at aktoratet flere ganger må lese opp fra avhørene av Breivik.

Møtet i Liberia fant ifølge Breiviks manifest sted i april 2002, da han var 23 år. I forkant av dette skal det ha vært kontakt i rundt et halvt år.

Vil ikke formidle innkriminerende informasjon

Han sier at personen han møtte i Liberia var serbisk, men vil ikke opplyse om navnet.

Følg TV 2s dekning i Live-senteret vårt

Han gjentar flere ganger at det var tilfeldig at han møtte personen han traff i Liberia på internett, men sier at ved å søke seg til utlandet, reduserte han sjansen for at han ville havne på PSTs lister.

Redd for latterliggjøring

Når Engh tar opp kompendiet, bryter Breivik inn og vil irettesette aktor.

– Jeg håper du kan legge mindre vekt på latterliggjøring, og mer på sak, sier Breivik i retten onsdag.

LES OGSÅ: – Breivik er ikke skremmende lenger

Han forteller at politiet plukket ut de sidene han var minst fornøyd med fra manifestet. Han vil ha mindre fokus på person, og mer på saken.

– Man kan indirekte si at jeg solgte meg inn til serberen. Man ville jo gjøre et godt inntrykk. Men det er latterlig skrevet i kompendiet. Den har ikke vært gjennom redigering, og må sees på som en kladd.

LES OGSÅ: Massiv støtte til meningene Breivik uttrykte i retten

– Vi kan egentlig bare hoppe over de neste to timene, og konkludere med at politiet ikke tror at det finnes noen serber eller min engelske mentor i London, sier Breivik irritert.

Videre nekter Breivik igjen å forklare mer om hvem han har møtt eller hvorfor de har møttes. Han er også kritisk til det han mener er en mangelfull etterforskning fra politiets side.

Breivik skylder også på sleivete kommentarer når han blir spurt om avhørene og ting han mener er feil i det.

LES OGSÅ: Breivik: – Det er viktig å få frem at jeg ikke er kunnskapsløs

Han påpeker også at stempelet i passet fra Liberia er et bevis på at han har vært der, og at rapporten som sier det er en psykotisk fantasi dermed ikke kan stemme.

Irritert over spørsmål

Breivik virker irritert over Enghs spørsmål, og sier aktoratet bare kan hoppe over spørsmålene om Liberia siden han ikke akter å kommentere det. På et tidspunkt bryter dommer Wenche Elizabeth Arntzen inn.

– Breivik, det vil være tidsbesparende om du forteller om dette, for hvis ikke må aktoratet lese opp fra politiavhørene, sier hun.? Det er massive mengder informasjon jeg har gitt i politiavhør, og jeg har ikke oversikten. Jeg har ikke memorert politiavhørene, sier Breivik.

Engh sier han ikke trenger å ha memorert avhørene for å kunne svare på spørsmålene i retten.

– Jeg ønsker ikke å si noe om dette, vi kan egentlig hoppe over Liberia. Jeg har fortalt altfor mye i avhørene, sier Breivik.

NTB / TV 2