ANTINAZIST: På spørsmål om sitt syn på Adolf Hitler, svarte Breivik onsdag at han var en antinazist. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
ANTINAZIST: På spørsmål om sitt syn på Adolf Hitler, svarte Breivik onsdag at han var en antinazist. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Breivik grillet om kontakt med serbisk krigsforbryter

Breiviks frykt for å bli overvåket av PST, gjorde at han ifølge seg selv søkte kontakt med nasjonalister i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da utspørringen av den terrortiltalte 33-åringen fortsatte onsdag, ville aktor Inga Bejer Engh vite mer om det som skjedde 2001 og 2002, da Knights Templar angivelig ble opprettet.

Følg rettssaken direkte i tv2. nos livesenter.

Breivik ga uttrykk for at han på den tiden var skeptisk til det norske nasjonalistiske miljøet.

– Jeg anså det militante nasjonalistiske miljøet i Norge som velkjent og overvåket av PST. Derfor var jeg opptatt av å søke mot nasjonalister i Europa, for å unngå å bli oppdaget, forklarte Breivik.

– Det gjør det ti ganger mindre sannsynlig for at man havner på en liste, la han til.

Dro til Liberia

Tiltalte forteller at han ved en tilfeldighet kom i kontakt med en person på internett i 2001. Breivik ville ikke si noe om denne personen, men denne kontakten var årsaken til at han senere dro til Liberia og London.

Milorad Ulemek-Legija (Foto: AP/AP)
Milorad Ulemek-Legija (Foto: AP/AP)

I Liberia hevder Breivik at han møtte en person fra Serbia som bodde der.

– Han er en ettersøkt såkalt krigsforbryter. Han hadde forsvart landet sitt. Han hadde kjempet mot muslimene i landet sitt, forklarte Breivik.

– Hvorfor dro du til Liberia, spør aktor.

– Jeg skulle møte en militant nasjonalist. Han bodde der på det tidspunktet. Han var fra Serbia, forteller Breivik.

Aktor spør gjentatte ganger om hvordan Breivik kom i kontakt med denne serberen, men Breivik sier gjentatte ganger at han ikke ønsker å svare. Til slutt sier Breivik at han kom i kontakt med denne serberen via en person han kom i kontakt med ved en tilfeldighet på nett.

– Jeg har fortalt tidligere at jeg bare var 23 år da jeg reiste dit, sier Breivik.

– Ja, det var i april 2002, skyter aktor Bejer Engh inn.

– Det var livsfarlig å dra til Liberia på det tidspunktet. Det var borgerkrig der, sier Breivik.

LES OGSÅ: Historiker mener Breivik bør få samme straff som Quisling

Serber nekter for Breivik-møte

Serberen Breivik hevder å ha møtt er den drapsdømte Milorad Ulemek.

Den tidligere kommandøren i det hemmelige spesialpolitienheten, De røde beretene, i Serbia sitter fengslet i Serbia, dømt for drapet på den serbiske presidenten Ivan Stambolic og for drapsforsøk på den serbiske opposisjonslederen Vuk Draškovic.

Til NRK sier Ulemeks forsvarer at han aldri har møtt den terrortiltalte 33-åringen.

– Da Ulemek først fikk høre om dette, begynte han bare å flire, forteller hans advokat Alexander Zoric om den påståtte kontakten mellom Breivik og klienten, til NRK.

I retten spør aktor Inga Bejer Engh gjentatte ganger om Breivik vil si noe om møtet med serberen og hvem han var. Dette avviser Breivik og begrunner det med at han ikke ønsker å bidra til flere pågripelser i saken.

Inga Bejer Engh (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Inga Bejer Engh (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Politiet har under etterforskningen funnet bevis for at Breivik foretok en reise dit. Aktor konfronterer Breivik med at han tok ut 50.000 kroner i kontanter før avreisen i april 2002.

– Hadde Unicef som dekkhistorie

Aktor Bejer Engh bruker mye tid på Breiviks reise til Liberia. Hun spør mye om hvordan han skulle komme seg inn i Liberia.

Bejer Engh spør om Breivik hadde noen dekkhistorier for hva han skulle i Liberia.

– Jeg hadde to cover. Det ene var at jeg skulle jobbe for Unicef og det andre var at jeg skulle handle med diamanter. Men det er ikke så relevant siden de er så gjennomkorrupte der nede. Bare jeg betalte kom jeg meg inn, sier Breivik.

Angrer på deler av manifestet

Videre forklarer Breivik at han i London møtte tre andre personer. Det er her Knights Templar ifølge Breivik skal ha blitt stiftet.

Flere ganger oppgir Breivik at han ikke vil gå inn på detaljer om personene han snakker om fordi det kan føre til pågripelser.

– Men dette har du jo omtalt i kompendiet ditt?

– Jeg skrev for mye i kompendiet, og angrer på det, sa Breivik.

LES OGSÅ: Massiv støtte til meningene Breivik uttrykte i retten