Statoilfront (Foto: Scanpix)
Statoilfront (Foto: Scanpix)

Statoil selger bensinstasjonene

Statoil vil selge selskapet Statoil Fuel & Retail, som driver 2.300 bensinstasjoner, og har akseptert et tilbud på 8,6 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøper er det kanadiske selskapet Alimentation Couche-Tard. Tilbudet innebærer en premie på 53 prosent i forhold til seneste aksjekurs, og partene forventer å fullføre transaksjonen i løpet av andre kvartal i år.

– Vi mener at selskapet er en sterk industriell eier og at prisen er attraktiv. Tilbudet, som anbefales av styret og ledelsen i Statoil Fuel & Retail, gir en god løsning for alle parter, sier Statoils konserndirektør for økonomi og finans Torgrim Reitan.

– Frigjør kapital

Statoil eier 54 prosent av selskapet, som driver 2.300 bensinstasjoner i Skandinavia, Polen, Baltikum og Russland, samt 12 hovedterminaler, rundt 400 tankbiler og 50 depoter i åtte land. Statoil Fuel & Retail leverer drivstoff til fly på 85 flyplasser i ti land og produserer 750 forskjellige smøreoljeprodukter.

Det arbeider omtrent 18.500 mennesker ved anlegg i Europa, ved selskapets konsernledelse og nasjonale hovedkontorer, terminaler og depoter, opplyser Statoil.

– Denne transaksjonen vil gi selskapet muligheten til å følge sin strategi under et nytt og langsiktig industrielt eierskap, til fordel for sine kunder og medarbeidere. For Statoil frigjør det kapital, det strømlinjeformer vår portefølje og gjør oss i stand til å ytterligere styrke vårt fokus som et teknologifokusert oppstrøms energiselskap, i tråd med vår strategi, sier Reitan.

Statoil Fuel & Retail beholder retten til å bruke Statoil-navnet inntil 30. september 2019, i tråd med avtalen som ble inngått i forbindelse med børsnoteringen, opplyser oljeselskapet.

– Svik fra ledelsen

Hovedtillitsvalgt Ketil Johannessen i Statoil Fuel & Retail reagerer sterkt på av avgjørelsen, skriver Aftenposten.

– Vi føler at dette er et svik fra ledelsen og at det går imot de signaler de ga da selskapet ble børsnotert, sier han.

– Da selskapet ble børsnotert så signaliserte ledelsen at eierskapet ikke kom til å vare evig, men at salget skjer så fort er en stor skuffelse, legger han til.

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil sier at han tar reaksjonen fra hovedtillitsvalgte til etterretning.

– Vi har ikke bare vært opptatt av godt bud, men også det å finne en god eier som kan utvikle selskapet videre. Vi mener at Couche-Tard er en slik eier. I tillegg er det godt bud for oss, derfor har vi akseptert det, sier han til avisen.

Alimentation Couche-Tard byr 15,9 milliarder kroner for samtlige aksjer i Statoil Fuel & Retail, skriver E24.

Vist interesse tidligere

Pedersen forteller at det kanadiske selskapet har vist interesse flere ganger tidligere, også i forbindelse med børsnoteringen i 2010. Statoil har akseptert budet «under visse betingelser».

– Vi vil ikke ta noen initiativer overfor eventuelle andre budgivere, forklarer Pedersen og fortsetter:

– Skulle det komme et godt bud fra andre, vil vi måtte vurdere det sammen med de andre aksjonærene, men vi mener dette er en god industriell løsning for selskapet, forteller han.

Alimentation Couche-Tard er en av verdens største kjeder med nærbutikker og har til sammen 5.800 butikker, hvorav 4.220 selger bensin, i Canada, USA, Mexico, Japan, Kina, Indonesia og Guam. Selskapet har rundt 53.000 ansatte, og hovedkontoret ligger i Laval i Quebec i Canada. (©NTB)