Historiker Ingvar Skobba ser likheter mellom landssvikeren fra andre verdenskrig og mannen som står bak det verste massemordet i Norge. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Historiker Ingvar Skobba ser likheter mellom landssvikeren fra andre verdenskrig og mannen som står bak det verste massemordet i Norge. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Historiker mener Breivik bør få samme straff som Quisling

Historikeren Ingvar Skobba mener Anders Behring Breivik bør få samme straff som Vidkun Quisling fikk etter landssvikoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Rettssaken mot Quisling varte i ti dager. Han fikk dommen etter ti dager. Og halvannen måned etterpå ble han skutt. Det bør vi gjøre med Breivik og, sier Skobba i et intervju med NRK.

Likheter

Han ser likheter mellom landssvikeren fra andre verdenskrig og mannen som står bak det verste massemordet i Norge.

Les også:Breivik forklarte hvorfor han brast i gråt av sin egen film

– Begge er stormannsgale einstøinger som skal frelse Norge og verden.

– Begge er stormannsgale einstøinger som skal frelse Norge og verden. De har mange tilhengere som er blåst opp i deres egen fantasi. Men én stor forskjell er det. Quisling var et skolelys, men massemorderen er en skoletaper, sier Skobba til avisen Varden.

– Ikke landsforræderi, men massemord

Skobba, som er utdannet cand.philol. med historie hovedfag, viser til at Breivik dro til en øy med ubevæpnede tenåringer og har sagt at det eneste han angrer på er at han ikke drepte flere.

– Han bør ikke dømmes for landsforræderi, men for massemord. Norge laget egne regler i forbindelse med landssvikoppgjøret, men vi har ikke strafferegler som dekker forbrytelser av en slik karakter som vi opplever nå, mener Skobba. (©NTB)