KUNSTGJØDSEL: Sekker med kunstgjødsel fotografert på gården hvor Anders Behring Breivik bodde i Hedmark. (Foto: Brenden, Jo E./Scanpix)
KUNSTGJØDSEL: Sekker med kunstgjødsel fotografert på gården hvor Anders Behring Breivik bodde i Hedmark. (Foto: Brenden, Jo E./Scanpix)

Bøndene kan bli nødt til å låse inn kunstgjødsel

Myndighetene vil ha strengere kontroll med kunstgjødsel. Innen 15. juni skal Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) komme med forslag til kontrolltiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter terrorhandlingene 22. juli i fjor ble rutinene for salg av kunstgjødsel til privatpersoner skjerpet, men reglene for håndtering, oppbevaring og tilsyn med kunstgjødsel er som før. Dette kan nå endre seg, skriver Nationen.

Råstoff for bomber

Det er bestanddelen ammoniumnitrat (nitrogen) som gjør kunstgjødsel effektivt. Dette er også et råstoff for bomber.

DSB har satt ned en ressursgruppe bestående av blant annet representanter fra gjødselprodusenten Yara, salgsleddet Felleskjøpet og Bondelaget for å utarbeide et nytt og strengere regelverk.

– Intensjonen med hele forordningen er å hindre at stoffet kommer på avveie. For å oppnå det må vi se på om det bør være ekstra sikringstiltak. Oppbevaring og tilsyn vil være en del av forslagspakken, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.

– Urealistiske utgifter

Einar Myki, leder av Bondelaget i Hedmark, der Breivik leide en gård hvor han lagde bomben som gikk av i regjeringskvartalet, mener at å kreve bygging av sikre kunstgjødselslagre vil gi urealistiske utgifter for norsk landbruk.

Les også: – Som å krangle med en barnehageunge

Han tror heller ikke at det vil garantere mot at kunstgjødsel havner i gale hender.

– Den som absolutt vil ha tak i gjødsel av illegale grunner, vil få tak i det selv om det er innelåst, sier han.

Om kunstgjødsel skal oppbevares inngjerdet eller at det er nok å kreve at det skal være under oppsyn, er et av spørsmålene DSB må finne svar på.

Hagehaugen understreker at det er viktig å få til en løsning som gir god sikkerhet i alle ledd.

I november i fjor ble en EU-forskrift for behandling av ammoniumnitrat innført i Norge. De nye reglene innebærer forbud mot å omsette ammoniumnitrat med 16 prosent eller mer nitrogen fra ammoniumnitrat til andre enn profesjonelle brukere. (©NTB)