ny2-ap-oljesand-statoil-F - Flere Ap-topper krever at regjeringen stopper oljesandprosjekt

Flere av Arbeiderpartiets stortingspolitikere krever at regjeringen griper inn og tvinger Statoil til å trekke seg ut av det omstridte oljesandprosjektet i Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK har vært i kontakt med 32 av Aps stortingsrepresentanter, og tolv av disse vil at regjeringen nå griper inn og instruerer Statoil om å trekke seg ut av oljesandprosjektet i Canada.

– Det er mange hos oss som er skeptiske. Det ser vi i debatten som er skapt av et vedtak som Akershus Arbeiderparti har gjort, sier Marianne Marthinsen (Ap), medlem i energi- og miljøkomiteen.

De tolv representantene jobber nå med et forslag som skal opp på partiets neste landsmøte.

Skepsisen er også til stede hos de representantene som ikke vil gå ut med et klart standpunkt. Seks av de spurte stortingsrepresentantene ville ikke svare på spørsmålet, mens de resterende tolv var klart imot å kreve at Statoil trekker seg ut.

Samtidig svarte 15 av de 20 representantene som ikke ønsket å gå imot regjeringens politikk, at de er skeptiske eller svært skeptiske til oljesandprosjektet.

Miljøorganisasjoner som Greenpeace og WWF har i flere år vært motstandere av Statoils oljesandprosjekt i Canada, og mener at det fører til kraftig forurensning både i luft og vann. (©NTB)