SLUTT FOR GRÅTT? Vi vet stadig mer om hvorfor hår blir grått, og kanskje ser vi snart at antigråningsprodukter når det kommersielle markedet. Inntil videre har frisørene råd om hvordan grått hår best kan pleies.  (Foto: Ralf Nau)
SLUTT FOR GRÅTT? Vi vet stadig mer om hvorfor hår blir grått, og kanskje ser vi snart at antigråningsprodukter når det kommersielle markedet. Inntil videre har frisørene råd om hvordan grått hår best kan pleies. (Foto: Ralf Nau)

Har grått hår noen fremtid?

Forskerne jobber på spreng for å finne årsaken til hvorfor vi får grått hår. Men ønsker vi egentlig å bli kvitt det for alltid?

Å oppdage sine første grå hår kan være en «reality check». Man blir eldre, og det påvirker også håret.

Å ty til jevnlig hårfarging for å dekke det grå, er en løsning for mange. Men det er strevsomt å hele tiden skulle farge ettervekst, og hyppig hårfarging kan også slite på håret. Et alternativ er selvsagt å akseptere sine små grå,- alderen vil nødvendigvis innhente oss på et tidspunkt uansett. Men fordi det også er så mange andre ulemper med grått hår, er det mange som drømmer om å få sitt gamle hår tilbake.

Og hva hvis det kunne være mulig?

Har du grått hår som enten er grovere eller finere enn før, som mangler glans og er livløst? Få eksperttips fra tre frisører i bunnen av denne saken!

Viktig protein er identifisert

Utenfor Paris ligger kosmetikkgiganten L'Oréals nye hårforskningssenter. Tv2.no/mote ble invitert til innvielsen av senteret, som utgjør en investering på 100 millioner euro, og skal bidra til at bedriften når sitt mål om i alt én milliard nye kunder.

FORSKER PÅ HÅR: Et av proteinene som hindrer grått hår er identifisert, men når får vi se produkter som gir håret fargen sin tilbake på det kommersielle markedet? Forskerene jobber i alle fall med saken.  Her åpner styreleder og direktør for LOréal Jean-Paul Agon (t.v.) et nytt hårforskningssenter med 500 ansatte.
FORSKER PÅ HÅR: Et av proteinene som hindrer grått hår er identifisert, men når får vi se produkter som gir håret fargen sin tilbake på det kommersielle markedet? Forskerene jobber i alle fall med saken. Her åpner styreleder og direktør for LOréal Jean-Paul Agon (t.v.) et nytt hårforskningssenter med 500 ansatte.
I testlabben utføres det 250 tester hver dag på frivillige testpersoner med ulik etnisk bakgrunn. Håret blir målt både før og etter behandling av testproduktene, og forskerne ser farge, glans og styrke. Både fysikere, matematikere og kjemikere er involvert i å finne svar på spørsmål som hvorfor noen plages av flass, hvorfor noen mister håret og hvorfor hår blir grått.

Bak en hårserie ligger det ifølge internasjonal sjef for hårprodukter, Jean Marc Ascione, 600 instrumentelle tester på 12 ulike hårtyper og 19 000 testsjamponeringer.

Roboter måler ned til 0,4 mg hvordan endringer i «oppskrifter» påvirker egenskapene til et produkt, det dyrkes hårfolikler i petriskåler og man studerer ned til nanometernivå hvordan hår eldes.

Og det er på mikronivå de store og viktige oppdagelsene gjøres. I 2005 identifiserte nemlig forskerne et protein som er vesentlig for at håret beholder farge og ikke blir grått.

Leïla Hercouet i forskningsavdelingen hos L'Oréal forteller at kunnskap om grå hår er et svært viktig område for dem.

– Vi har klart å identifisere et av proteinene som gjør at håret opprettholder farge, nemlig TRP-2. Spørsmålet nå er hvordan vi kan nyttegjøre oss dette i produkter. Fra et produkt blir utviklet til det er i salg tar det gjerne ti år, forteller hun.

Kommunikasjonsdirektør for hår i L'Oréal, Patricia Pinou, mener forbrukerne kanskje ikke vet at de kan forvente seg antigråningsprodukter på markedet.

– Det er vanskelig for folk å tenke at de for eksempel vil ha tilbake det håret og den hårfargen de hadde da de var 20,- de vil ikke tro at det er mulig en gang. Vi lager altså produkter som deretter kan forandre folks vaner, forklarer Pinou, og legger til at det er de eldste kundene som er mest kravstore.

– Her i Europa er det definitivt eldre damer, for de har jo gjerne tynt hår. De hater tunge formuleringer! Mens i India er det helt motsatt, der vil de ha oljebaserte produkter som gjerne er tunge, sier hun.

LES OGSÅ: Slik lager du perfekte krøller

Ikke redd for at folk skal slutte å farge håret

Hårgråning skjer svært sakte. Og selv om et hår er pigmentert utenpå vil melanocyttene forsvinne sakte, og håret kan være grått inni.

– Ved aldring vil håret bli hvitt mens huden gjerne blir mer brun (pigmentflekker red.anm.), ergo oppfører melanocyttene i hud og hår seg forskjellig. Et gen blir inaktivt i hårproduksjonen, og enzymet som opprettholder fargen forsvinner. Vi ser her for oss tre mulige løsninger: Å forhindre at dette enzymet ikke produseres lenger, etterligne produksjonen av enzymet, eller finne ut hvordan melanocyttene oppfører seg og om dette kan ha andre årsaker, forteller kommunikasjonsdirektøren.

tv2.no har tidligere omtalt at L'Oréal blant annet arbeider med å utvikle et kosttilskudd som skal kunne etterligne produksjonen av TRP-2. Dette er imidlertid ikke på markedet ennå.

– Men vil ikke kunnskapen om hvordan man får grå hår, og utviklingen av produkter mot dette, gjøre at markedet for hårfarge synker, et marked som er svært viktig for L'Oréal. Er du bekymret for det?

– Jeg er ikke redd for at en oppdagelse av hvorfor man får grå hår skal minske markedet for hårfarge. Det vil derimot åpne nye markeder for oss. For om det kommer et produkt som gjør at man ikke blir grå, eller at grå håfarge reverseres, så vil jo dette kun gi deg din opprinnelige hårfarge fra da du var 20 år tilbake. Ergo vil det ikke hjelpe dem som ikke liker sin egentlige hårgfarge og som uansett ønsker seg en annen farge enn sin egen, sier Pinou til tv2.no.

LES OGSÅ: Produktene alle snakker om

Mener de ser effekt

Det er ikke bare L'Oréal som forsker seg frem til kunnskap om grått og aldrende hår. Ukjent for mange er det at frisørmerket Joico allerede i 2008 lanserte en serie som skal hindre tilveksten av nye grå hårstrå og bekjempe andre viktige aldringstegn på hår.

«Vedvarende bruk har vist seg å forsinke hårets gråningsprosess. Etter permanent bruk på 3 – 5 mnd og lenger, opplever mange mindre tilvekst av grått hår. Noen opplever at de har fått tilvekst av pigmentert hår tilbake. Felles for alle er at de har fått en sterkere og bedre hårkvalitet», heter det i pressematerialet for hårserien.

Brand Manager for Joico, Lene B. Lintho, sier til tv2.no at dette er produkter som faktisk virker.

– Vi har mange fornøyde kunder på Re:nu som har opplevd fantastiske resultater, men vi skulle gjerne hatt flere. Det er også andre aktører på markedet som selge antiage-produkter til håret nå, men vi var først ute, sier Lintho.

Joicos hårserie jobber med aldrende hår på flere områder enn kun fargen.

– Det jeg personlig synes er fantastisk å se på mange av våre kunder er spensten, fyldigheten og volumet som mange opplever å få tilbake, sier Brand Manageren.

Men hva med tusenkronsersspørsmålet: Blir det mindre grå hår?

– Vi har hatt kunder som har føler at utviklingen av grått hår har stagnert ved bruk av Re:nu Serum. Vi har også tilfeller hvor de føler at de får pigmentert hår tilbake. Dette er jo fantastisk! Men det skal også sies, at det oppleves litt ulikt. Noen har ikke denne erfaringen, men da vet vi heller ikke om de er helt «trofaste mot produktet» som man må være, eller om det kan være litt ulikt fra person til person, forteller hun.

...Og dette mener frisørene

GAMMEL MEN IKKE GRÅ? Nøkkelen til evig ungdom finnes sannsynligvis ikke i en petriskål eller et reagensrør, men kanskje får vi svaret på hvordan vi kan få farget hår hele livet.
GAMMEL MEN IKKE GRÅ? Nøkkelen til evig ungdom finnes sannsynligvis ikke i en petriskål eller et reagensrør, men kanskje får vi svaret på hvordan vi kan få farget hår hele livet.
Men hvordan ser egentlig fremtiden til det grå håret ut? Vil vi, om og når antigråningsprodukter tar av i markedet, kunne se at grått hår forsvinner fra hodene til folk flest, eller kan det være både trendy og riktig for de som har passert en viss alder å «velge» grått hår? Når huden eldes og ansiktshår som vipper og bryn også blir grå, da vil det kanskje se rart ut om håret på hodet har en helt annen farge?

– En viktig ting som skjer når man får grått hår er jo at hud og øyne stort sett følger den samme utviklingen gjennom at huden blir lysere og øynene ofte blir litt lysere/blassere slik at det naturlig harmonerer med hårfargen. En kreativ løsning er jo å holde seg til lyse farger. Et tips for de med grått hår er å bruke litt gylne farger for å gi huden mer glød, forteller Education Mangager Steffen Martinsen i L'Oréal Professionnel. Han mener imidlertid at det blir lettere for frisørene om man ikke trenger å kamulfere grått hår lenger.

– Dersom grå hår forsvinner vil man kunne jobbe mer kreativt, sier Martinsen.

LES OGSÅ: L'Oréal lover hundre prosent dekning av grått hår - blekner etter fem vask

Han forteller at det finnes mange forskjeller mellom grå/hvite hår og vanlig hår med farge.

– Grå/hvite hår er generelt grovere, mindre spenstige og mattere enn vanlig hår. Derfor er det utviklet egne farger for grått hår og egne pleieprodukter som gir glans, fylde og spenst. Felles for disse produktene er at de tilfører oljer til håret.

Men for de som ønsker å leve med sitt grå hår; fordi det ser mest naturlig ut og harmonerer best til ansiktet generelt og huden spesielt, finnes det flere tips til hvordan man kan øke glans og liv i håret.

– Grått hår er stort sett tørt og sprøtt, så det å blande inn olje i de stylingproduktene man normalt bruker vil gi mye av glansen og spensten i håret tilbake. Samt bruke spesialshampo og balsam for «eldre» hår som inneholder for eksempel omega 6 og omega 3-oljer. Det finnes også mange typer glansprodukter som ikke blir fete eller tunge i håret, avslutter Martinsen.

LES OGSÅ: Nå skal det se ut som du kommer rett ut fra dusjen

– Kan være trendy

Frisør hos Jan Thomas Studio, Kjetil Grimsrud, råder sine kunder med grått hår til å bruke en rensesjampo, eller en sjampo med blå pigmenter for å få en klarere farge og for å dempe gulskjær.

– Gulskjær er det mange som får på grunn av blant annet forurensning. Ellers er det veldig bra å ta en minicolor for å dempe det grå litt og gi det mer glans og pleie. Jeg pleier også å legge inn en del striper for å få mer spill i håret. Det er også veldig viktig å bruke fuktighetsgivende produkter, sier Grimsrud.

MENS VI VENTER: Hår kan både bli både grovere og tynnere når det blir grått. Melaninproduksjonen stopper opp og resultatet er fargeløst og livløst. Forskerne jobber med å omsette kunnskapen om grå hår til virksomme produkter. I mellomtiden har frisørene flere tips om hvordan du får glans og liv tilbake i grått hår.
MENS VI VENTER: Hår kan både bli både grovere og tynnere når det blir grått. Melaninproduksjonen stopper opp og resultatet er fargeløst og livløst. Forskerne jobber med å omsette kunnskapen om grå hår til virksomme produkter. I mellomtiden har frisørene flere tips om hvordan du får glans og liv tilbake i grått hår.

– Grått hår gir karakter

Ellen Beatrice Nøstvik, System Professional Learning Manager hos Procter & Gamble Norge, mener folk kommer til å beholde sitt grå hår selv om produkter som kan forhindre dette skulle slå gjennom.

– Slik jeg oppfatter markedet er det ingenting som tyder på at grått hår vil «forsvinne». Grått hår kan gi karakter og med en kledelig frisyre kan man også være trendy. Dagens trender preges i stor grad av individualisme og det viktigste er å finne sin stil. Et personlig stiluttrykk er en kombinasjon av klær, hår og make-up. For at ikke grått hår skal gjøre at du ser eldre ut, er det ekstra viktig å pleie håret godt og ha en kledelig klipp, sier Nøstvik.

Også hun peker på fukttilførsel som nøkkelen til å holde grått hår glansfullt og vitalt.

– Vask håret med produkter som gir fuktighet og ta gjerne en fultighetsgivende hårkur en gang per uke. Å tilføre håret ekstra glans som ikke tynger er også et godt tips. Dette kan gjøres ved å anvende shampoo, conditioner, maske eller stylingprodukter, anbefaler hun, og legger til at om håret har blitt grovt så trengs det ytteligere tiltak.

– Når håret blir grått kan man ofte oppleve at hårkvaliteten enten blir grovere og uregjerlig eller tynt og fint. Blir håret grovt behøves fuktighetsgivende produkter som også kontrollerer det uregjerlige håret. Opplever man at hårkvaliteten blir tynn og fin, har man behov for fuktighet, volum og styrke. Har man tynt og fint hår behøves ofte litt ekstra stylingannsats, så anvend pleiende og volumgivende skum ved føning, tipser eksperten.