Lionel Mess og Andres Iniesta. (Foto: ALBERT GEA/Reuters)
Lionel Mess og Andres Iniesta. (Foto: ALBERT GEA/Reuters)

Nå er det bevist: Fotballspillere er smartere enn du

En svensk undersøkelse har konkludert med at fotballspillere på toppnivå har bedre kognitive ferdigheter enn folk flest.

I kveld barker Chelsea og Barcelona sammen i den andre semifinalen i Mesterligaen. Mange tenker kanskje at spillerne ute på banen er late og ikke de skarpeste knivene i skuffen, men nå har en svensk undersøkelse funnet ut at det ikke stemmer.

Undersøkelsen, som ble gjennomført mellom 2007 og 2010, har kartlagt de kognitive ferdighetene hos fotballspillere på toppnivå, fotballspillere på lavere nivå og vanlige folk utenfor banen.

Den konkluderer med at fotballspillere på toppnivå scorer høyere på kognitive tester. Det vil si at de er bedre på blant annet sanseoppfatning, oppmerksomhet, forestillingsvirksomhet, hukommelse, begrepsdanning, språk, bedømming, resonnering og problemløsning, ifølge undersøkelsen.

Kritisk til undersøkelsen
Talentspeider Stig Torbjørnsen er imidlertid skeptisk til om undersøkelsen kan overføres fra fotballbanen og opp på tribunen.

- Jeg har null tiltro til den undersøkelsen med tanke på resultatene de har funnet og om det kan overføres til resten av befolkningen. Jeg kan ikke helt forstå hvorfor fotballspillere skal ha bedre kognitive ferdigheter enn vanlige mennesker, da hvert menneske er forskjellig, sier Torbjørnsen til tv2.no.

Fotballspeider Stig Torbjørnsen. (Foto: Delebekk, Bjørn S./VG)
Fotballspeider Stig Torbjørnsen. (Foto: Delebekk, Bjørn S./VG)

Forskerne drar frem trekløveret Lionel Messi, Xavi og Andres Iniesta som eksempler på dette, og forklarer at Barcelona-trioen bruker disse egenskapene til å kompensere for manglende fysikk. I tillegg fant forskerne ut at det er en klar sammenheng mellom de smarteste fotballspillerne og hvor mange sjanser de skaper og hvor mange mål de scorer. Dette har de kalt spillintelligens eller game intelligence (GI).

- Jeg hadde ikke de ekstreme ferdighetene med ball, så jeg måtte bruke hodet mye. Jeg vil påstå at jeg var ganske smart som fotballspiller, og at smartness har veldig mye å si for om du lykkes eller ikke, forteller tidligere stabækspiller Daniel Nannskog til tv2.no.

Jeg vil påstå at jeg var ganske smart som fotballspiller, og at smartness har veldig mye å si for om du lykkes eller ikke.

- Fotball er som sjakk
Måljegeren, med over 100 mål for Stabæk, var selv en fotballklok fotballspiller og mener at betydningen av psykologi og kognitive ferdigheter i fotballen ikke kan undervurderes.

- Fotball er litt som sjakk. Du må kunne se en tre-fire trekk frem i tid for å klare å overliste motstanderen. Den smartnessen hadde vi i Stabæk da vi vant gull, og den savner jeg litt i dagens Tippeliga. Det hele virker litt planløst og fokuset på samhandling ser ut til å forsvinne mer og mer, forteller Nannskog.

Daniel Nannskog (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Daniel Nannskog (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

På samme måte som man måler IQ, hevder forskerne at GI er fullt ut målbart og mener at de nå kan måle seg frem til hvem som har potensial til å bli stjernespillere.

- Vi kan forestille oss at kognitive tester som dette kan brukes som et redskap for å finne og utvikle unge og suksessfulle spillere i fremtiden, forteller forsker Torbjörn Vestberg.

- Messi ville ikke fått kontrakt i Norge
Disse funnene kan forandre måten alle ballsporter blir oppfattet på og måten nye talenter blir rekruttert på, heter det i undersøkelsen, som er gjennomført på Karolinska institutet i Stokholm. Selv om Torbjørnsen mener fotballklokskapen er blant en spillers viktigste ferdigheter, er han ikke så sikker på om det alene hjelper.

- Det hadde vært veldig interessant å sende en Messi, en Xavi eller en Iniesta blindt på prøvespill i Norge. Ettersom de ikke har noen fysiske fordeler, er jeg ikke sikker på om de hadde fått kontrakt. Men det de har er nemlig en overlegen fotballklokskap, som gjør at de er blant verdens suverent beste spillere, sier Torbjørnsen

Det hadde vært veldig interessant å sende en Messi, en Xavi eller en Iniesta blindt på prøvespill i Norge. Da er jeg nemlig ikke sikker på om de hadde fått kontrakt.

Torbjørnsen trekker frem Marek Sapara som et godt eksempel, og sier at når han presenterte Sapara for Rosenborg fortalte han at dette var en spiller som ikke kunne nikke, ikke takle, ikke løpe eller gå i dueller.

- Når det gjelder generell fotballklokskap eller smartness, så er det nok det jeg ser mest etter når jeg kikker på spillere. Det spiller nesten ingen rolle hvor kjapp, sterk eller høy du er, hvis du ikke klarer å ta de riktige valgene på banen. Som Johan Cruyff sa; Hvis du må spurte etter en ball har du ikke skjønt tegningen, forteller Thorbjørnsen.