Denis Galimzjanov (Katjusja) er tatt for doping. Her er han på podiet etter etappeseier i Tour of Beijing i oktober i fjor. (Foto: Ng Han Guan/Ap)
Denis Galimzjanov (Katjusja) er tatt for doping. Her er han på podiet etter etappeseier i Tour of Beijing i oktober i fjor. (Foto: Ng Han Guan/Ap)

Alexander Kristoffs lagkamerat tatt for doping

Toppspurteren Denis Galimzjanov har testet positivt for bloddoping. - Han har vært under mye press, sier Alexander Kristoff.

Den 25 år gamle Katjusja-rytteren testet positivt for EPO i en prøve tatt utenfor konkurranse 22. mars i år, melder UCI.

Denis Galimzjanov er Katjusjas stjernespurter og hevdet seg blant annet i Tour de France i fjor.

Galimzjanov er nå suspendert inntil det russiske forbundet får arrangert en høring i saken. Russeren har nå rett til å kreve analyse av B-prøven.

I år har russeren én seier. Han vant nylig første etappe av Circuit de la Sarthe. I fjor vant han blant annet en etappe i Tour of Beijing og endagsrittet Paris-Brussel.

- Han har vært under mye press
Norske Alexander Kristoff ble lagkamerat med Galimzjanov ved nyttår, da han begynte sitt virke i Katjusja. Kristoff har flere ganger i vår fungert som opptrekker for russeren i spurtene.

- Jeg ble sjokkert. Dette var ikke forventet. Hvis det er tilfelle at han har dopet seg er det veldig skuffende. Han er den på laget jeg har hatt best kontakt med. Men jeg har ikke merket noe som skulle tilsi at han dopet seg, sier Kristoff til tv2.no.

Kristoff forteller at Galimzjanov har vært under mye press denne sesongen.

- Han er et et av håpene deres om medalje i OL. Han har vært litt syk og ikke levert så bra så langt og har derfor vært under press for å prestere.

Alexander Kristoff (Foto: SCANPIX)
Alexander Kristoff (Foto: SCANPIX)

- Systemet fungerer
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad velger å ikke være sjokkert etter dopingavsløringen.

- Dette viser at systemet fungerer. Galimzjanov er ingen ubetydelig rytter. Han regnes som et av de største russiske sykkeltalentene og har kjørt bra i år, sier Kaggestad, som ikke tror skandalen vil få noen konsekvenser for driften av Katjusja.

- Nei, sponsorene blir nok værende. Men dette er en ny ripe i lakken for Hans-Michael Holczer, som er direktør i Katjusja. Han ledet Gerolsteiner, som ble rammet av flere dopingskandaler i 2008. Det vil svekke tilliten til ham.

Også sykkelekspert Johan Kaggestad merker seg at en ny dopingsak har skjedd på vakten til Hans-Michael Holczer.

- Slike saker bør få konsekvenser for sportsdirektørene også. De må være klar over hvor viktig det er å bygge gode kontrollrutiner, sier han.

Holczer sier til Velonews at laget ikke kjente til dopingen og at saken ødelegger ni måneder hardt arbeid med laget for ham.

- Nå rykker Kristoff opp
Begge mener at konsekvensen for Alexander Kristoff oppi skandalen er at han vil rykke opp et hakk på spurterlisten i laget. Nå er det Kristoff og Oscar Freire som topper den.

- Dette åpner muligheter for Kristoff. Det vil gjøre ham til den mest suverene sprinteren. Han har vist at han er minst like rask som Galimzjanov, sier Mads Kaggestad.

- Hvis han utestenges i to år vil jo jeg rykke opp. Men jeg ser ikke det som positivt at det skjer etter en dopingavsløring, sier Kristoff.

- Kristoff har hatt et lite gjennombrudd etter overgangen til Katjusja. Kan det faktum at lagkameraten er tatt for doping stille ham i et dårlig lys?

- Noen vil sikkert spekulere i det, men jeg tror dette er et isolert tilfelle. Kristoff er ikke så bemerkelsesverdig bedre. Det skyldes mest at han har fått tillit, som har gjort at det har løsnet for ham, sier Kaggestad.

- Det er sikkert noen som vil spekulere i at det kan være organisert doping i laget, men Katjusja jobber hardt mot doping. Det er like skuffende hver gang en lagkamerat blir tatt og man tenker at nå må det være slutt, men de tar ikke til vettet, sier Kristoff.