Nå er det fritt fram å legge om til piggdekk   uansett hvor i landet du bor. Samtidig viser statistikkene at svært mange fortsatt kjører på sommerdekk.
Nå er det fritt fram å legge om til piggdekk uansett hvor i landet du bor. Samtidig viser statistikkene at svært mange fortsatt kjører på sommerdekk.

Piggdekk: Fra i dag er dette forbudt

Men ikke i hele landet. Les mer om reglene her:

Første mandag etter 2. påskedag er viktig dag for mange norske bileiere. Fra og med denne dagen er det nemlig forbudt å kjøre med piggdekk, med unntak for de tre nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark. Her er fristen 1. mai.

Er du en av dem som bruker piggdekk på vinteren, er det altså på høy tid å få på sommerdekkene. Erfaringsmessig bruker både politiet og veimyndighetene skjønn i en overgangsfase. Men regelen er klar: Nå er det ulovlig å kjøre rundt på piggdekk.

Del med Facebook-vennene dine

Kun for piggdekk

Tar du likevel sjansen og blir tatt, kan det gi en bot på 500 kroner per dekk – altså til sammen 2000 kroner.

Dette forbudet gjelder kun for piggdekk, og altså ikke piggfrie vinterdekk. Disse er det fullt lovlig å kjøre med hele året, men det er noe du absolutt ikke bør gjøre.

Skifte dekk? Slik gjør eksperten det:

Sjekk mønsterdybden

Vinterdekkene har en vesentlig mykere gummiblanding enn sommerdekkene. Og det blir ekstra ille når temperaturen øker og det blir mange varmegrader. Da vil et vinterdekk ha mye dårligere egenskaper, både på vannplaning og særlig på bremselengde.

Før du legger på sommerdekkene, bør du forresten sjekke at mønsterdybden er god nok. Kravet er her 1,6 millimeter, men de fleste ekspertene mener at du bør bytte ved 3 millimeter.

Mønsterdybden kan ha mye å si for å unngå vannplaning, og slitte dekk har også økt bremselengde.

Vi gir bort splitter nye dekk og felger – les mer her: