Inge Bråten (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Inge Bråten er død: – Våre tanker går til konen og familien

Tidligere landslagstrener i langrenn, Inge Bråten, døde fredag morgen etter kort tids sykdom.

Det opplyser familien til NRK.

Bråten, som ble 63 år gammel, døde av kreft.

– Trist. Kjempetrist, sier Bjørn Dæhlie til tv2.no. Han visste at hans tidligere trener var syk.

– Det kom ikke som noe sjokk på meg, for jeg visste at han var alvorlig syk, forteller langrennslegenden.

– Dette var trist. Jeg tenker på dem som sitter igjen og de nærmeste. Det er de man tenker på med en gang.

– Har betydd mye
Bråten er kanskje den mest suksessrike norske landslagstreneren gjennom tidene. Han var også sentral i skapelsen av svenske stjerner som Marcus Hellner, Charlotte Kalla og Emil Jönsson.

For Bjørn Dæhlie betød han enormt mye da han trener gullgrossisten på 90-tallet.

– Inge Bråten var kjempedyktig til å legge forholdene til rette for oss løperne, og var en viktig bidragsyter for at både Vegard Ulvang og jeg lykkes slik vi gjorde i den perioden som flere kaller gullalderen i norsk langrenn, sier Dæhlie.

– Inge var forut for sin tid når det gjelder høydetrening. Han fikk satt det inn i et system. Han var også flink til å få mye ut av små ressurser, som langrenn hadde på den tiden. Inge Bråten har betydd mye for norsk langrenn, fortsetter han.

Vegard Ulvang mottok meldingen om Bråtens bortgang med sjokk og sorg.

– Først av alt var meldingen et sjokk, at en frisk mann skal gå bort så fort og så overraskende. Dette er tungt. Han kom inn i norsk langrenn i starten på gullalderen og var definitivt med på å skape den i de gyldne 90-årene. Han var en flink administrator og en flink mann til jobben. Vi var mange som hadde mye glede av ham, sier Ulvang til tv2.no.

Se hele intervjuet med Ulvang her:

608087

– En skikkelig «stå på»-mann
Han var landslagssjef for det norske herrelandslaget fra 1990 til 1994, og det svenske landslaget fra 2005 til 2007. Han var blant annet trener da det norske stafettlaget gikk inn til OL-gull i Albertville i 1992. Én av dem som var med på det laget var Kristen Skjeldal.

– Jeg sender mine varmeste tanker til hans nærmeste familie, sier Skjeldal til tv2.no.

– Som trener var han veldig flink. Han ble jo trener da jeg kom inn på landslaget i 1990. Jeg husker ham som en ivrig trener som gjorde alt han kunne for at herrelaget skulle gjøre det best mulig. Han tok seg godt av meg da jeg kom inn, og lot meg blant annet få tillit på stafetten i 1992.

– Hvordan var han som person?

– Han var en skikkelig «stå på»-mann. Han ville virkelig at vi skulle prestere godt og gjorde alt han kunne for å legge til rette for det, forteller Skjeldal.

Inge Bråten (Foto: Løchen, Per/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Løchen, Per/SCANPIX)

– Det veldig, veldig trist og mine tanker går nå først og fremst til konen og Inges to sønner. Når en person går bort etter så kort sykeleie så kommer det alltid som et sjokk.

Skiforbundet i sorg
Visepresident Erik Røste i skiforbundet mottok melding om Bråtens bortgang med stor sorg.

– Det veldig, veldig trist og mine tanker går nå først og fremst til konen og Inges to sønner. Når en person går bort etter så kort sykeleie så kommer det alltid som et sjokk. Inge var fremdeles en ung mann, og for norsk skisport har han virkelig satt spor etter seg, sier Røste til TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– Han var på mange måter den som løftet norsk langrenn fra slutten av 1980-tallet og på begynnelsen av 1990-tallet og ledet Norge i veldig gode mesterskap i Val di Fiemme, Falun og OL i Lillehammer, sier han.

Han hyller den innsatsen Bråten har lagt ned for å forbedre langrennssporten i Norge.

– Inge var veldig uredd som type og satte i gang mange prosjekter som i ettertid er viktig for norsk langrenn den dag i dag. Han var en av initiativtakerne til høydeprosjektene på slutten 80-tallet og satte i gang gliprosjektet. Han startet på en æra som på mange måter fortsatt lever i dag etter å ha blitt videreført av andre personer, sier en trist Erik Røste.

Landslagets nåværende sportssjef Åge Skinstad er bare trist etter å ha mottatt meldingen.

– En markant skikkelse
– Dette er veldig trist og våre tanker går først og fremst til Inges familie og de etterlatte. Han ble ikke 64 år en gang og det er alt for ungt, sier Skinstad på telefon til TV 2 Sporten fra Frankrike.

– Han var en markant skikkelse som satt lenge i langrennskomiteen og i styret for langrenn og bidro hele tiden. Han var trener i 1992 og 1994, som kanskje er de beste mesterskapene noensinne for norsk langrenn. Høydepunktet kom i 1994 da Norge vant alle herredistanser, og det er en rekord som bare kan tangeres og som er umulig å slå, konstaterer Skinstad.

Inge Bråten (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

– Etter at han ga seg som trener for Norge har han vært trener for mange andre nasjoner med suksess. De siste årene var han som kommentator fremdeles med i miljøet. Dette er bare veldig, veldig trist, sier sportssjefen.

Den tidligere svenske landslagsstjernen Gunde Svan har også mottatt meldingen om Bråtens bortgang.

– Det kom som en nyhet. Han var ikke med den tiden da jeg holdt på med landslaget, så jeg rakk ikke å få en nær relasjon. Men det var trist. Usch, det må ha skjedd fort, sier Svan til Expressen.

Inge Bråten (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

15 gullmedaljer
Da Bråten var hovedtrener for Norge tok Norges skistjerner 15 OL- og VM-gull: tre i VM 1991, fem i OL 1992, fire i VM 1993 og tre i OL 1994. For det fikk han Skiforbundets gullmedalje i 1995.

– Dette var trist. Jeg tenker på dem som sitter igjen og de nærmeste. Det er de man tenker på med en gang. Vi hadde et godt forhold. Jeg fikk kanskje mine beste år etter at han var ferdig som landslagssjef, men jeg hadde en veldig fin utvikling under ham, sier Erling Jevne til NRK.

Bråten har også vært landslagstrener i Canada og Sveits. Fra 2010 var han kommentator på Eurosport.

Nordmannen var kjent for sin tøffe, men rettferdige lederstil.

– Jeg vet jeg har en tøff lederstil. Da jeg trente Bjørn Dæhlie og noen andre gutter i 14-15-årsalderen ble jeg kalt for «gudfaren», sa Bråten til Aftonbladet i 2007.

– Veldig trist å høre
Erling Jevne var med på herrelandslaget som ble ledet av Inge Bråten fra 1990–1995.

– Dette var veldig trist å høre. Mine umiddelbare tanker går først og fremst til de som sto han nærmest. Det er ingen tvil om at det var en vond beskjed å få, sier Jevne til tv2.no.

Klassiskeksperten kan ikke få understreket godt nok hvor viktig Bråten var for norsk langrenn.

– Bråten var en karakter med stor ståpåvilje. Han sto på for gutta på laget og var en dyktig trener. Det var flere store utøvere på det norske landslaget da, Vegard og Bjørn hadde jo grådig suksess på den tiden. Inge sto for klare retningslinjer og var en god veileder. Han var veldig god på å legge alle forhold til rette for at vi på laget skulle lykkes, sier Jevne, som fikk høre av Bjørn Dæhlie at Bråten var alvorlig syk før påske.

– Det er veldig triste nyheter at han måtte gi bukt for sykdommen. Det er vondt å høre, sier Jevne.

Brennende engasjement og genuin interesse
Pål Gunnar Mikkelsplass var en av profilene på det norske langrennslandslaget på 1990-tallet. Mikkelsplass har også pleiet nær kontakt med Bråten i tiden etter at han la opp.

– Jeg var ikke klar over sykdomssituasjonen, så dette kom veldig brått på. Det er mange tanker som umiddelbart begynner å svirre rundt når det er en person man har såpass godt kjennskap til som dør. Vi trente og reiste rundt sammen og man kommer jo naturligvis tett innpå hverandre på den måten. Det er veldig triste nyheter og mine tanker og kondolanser går til nærmeste familie som nå går inn i en tung stund, sier Mikkelsplass.

Om Bråten som person sier han følgende:

– Det jeg husker best av Inge er hans brennende engasjement og genuine interesse for langrennssporten. Han sto alltid på for sitt lag og sine gutter. Han var også en mann som sa det han mente, uansett om andre kanskje var uenig. Hadde klare visjoner om hvilken vei man burde gå.

Mikkelsplass forteller om en leder som hadde klare tanker om hva som burde gjøres og prioriteres.

– Noen av tankene var innovative på den måten at det norske landslaget ikke hadde tenkt i de baner tidligere. Han var initiativtaker for det å få i gang et eget team som drev med smøring og preparering av ski, i større grad enn tidligere. Han var fast bestemt på å få inn spesialister som jobbet konkret med dette, noe som helt klart betydde mye for norsk langrenn.

Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket Bjørn Dæhlie for seg som løper på elitenivå i Holmenkollens skimuseum torsdag. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket Bjørn Dæhlie for seg som løper på elitenivå i Holmenkollens skimuseum torsdag. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

– Han var også moderne når det kom til høydetrening. Også her slapp han spesialister på området til og utarbeidet en filosofi rundt høydetrening, sier Mikkelsplass.

– Disse to tingene var moderne tenkning på det tidspunktet og Inge skal ha æren for at det norske landslaget ble mer profesjonelle.

Inge Bråten (Foto: Løchen, Per/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Løchen, Per/SCANPIX)
Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket Bjørn Dæhlie for seg som løper på elitenivå i Holmenkollens skimuseum torsdag. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket Bjørn Dæhlie for seg som løper på elitenivå i Holmenkollens skimuseum torsdag. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Bjørn Dæhlie før pressekonferansen på Gardermoen lørdag formiddag. Skikongen ble torsdag  operert i ryggen på Klinikk Stokkan i Trondheim, og var i god form da han møtte pressen på Gardermoen. Her sammen med sin manager Inge Bråten (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
Bjørn Dæhlie før pressekonferansen på Gardermoen lørdag formiddag. Skikongen ble torsdag operert i ryggen på Klinikk Stokkan i Trondheim, og var i god form da han møtte pressen på Gardermoen. Her sammen med sin manager Inge Bråten (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
Påstander om doping av norske utøvere og medikamenter på avveie etter OL på Lillehammer diskuteres i TV programmet Tabloid på TV2. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Påstander om doping av norske utøvere og medikamenter på avveie etter OL på Lillehammer diskuteres i TV programmet Tabloid på TV2. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Svenskenes norske landslagstrener Inge Bråten kunne juble for to svenske OL gull i Langrenn under OL i Torino tirsdag. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Svenskenes norske landslagstrener Inge Bråten kunne juble for to svenske OL gull i Langrenn under OL i Torino tirsdag. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket Bjørn Dæhlie for seg som løper på elitenivå i Holmenkollens skimuseum torsdag. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket Bjørn Dæhlie for seg som løper på elitenivå i Holmenkollens skimuseum torsdag. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
 Mathias Fredriksson kom på 11. plass på lørdagens 15 km klassisk verdenscup langrenn på Beitostølen.
Her sammen med trener Inge Bråten. (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
Mathias Fredriksson kom på 11. plass på lørdagens 15 km klassisk verdenscup langrenn på Beitostølen. Her sammen med trener Inge Bråten. (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
Norske Inge Bråten håper på svenske medaljer i langrenn under OL i Torino. (Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX)
Norske Inge Bråten håper på svenske medaljer i langrenn under OL i Torino. (Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX)
Verdenscupåpningen på Beitostølen (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
Verdenscupåpningen på Beitostølen (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
Val di Fiemme, Italia 20030217. Ski VM langrenn. 
Den tyske landslagstreneren  Jochen Behle (t.v.)  i lystig samtale med  Inge Bråten (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Val di Fiemme, Italia 20030217. Ski VM langrenn. Den tyske landslagstreneren Jochen Behle (t.v.) i lystig samtale med Inge Bråten (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Inge Bråten (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Inge Bråten (Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX/SCANPIX)
Inge Bråten (Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX/SCANPIX)