Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund Nils Johan Semb. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund Nils Johan Semb. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

NTF deler ut millioner til Europa-satsing

Tippeligalagene som skal kjempe om europacupspill i år får mer penger.

- Jeg liker den tanken med å belønne og stimulere gode prestasjoner, sier toppfotballsjef i NFF, Nils Johan Semb.

Norsk Toppfotball har i år innført en pengepott på tre millioner kroner. En million kroner går til Moldes mesterligasatsing, mens to millioner fordeles mellom de tre lagene som skal forsøke seg i Europaligaen i år.

- Det er et viktig signal om at det kan brukes på sportslig satsing, sportslig spissing for å være forberedt på europacupspill. Det kan være internasjonal matching, en ekstra treningsleir med internasjonal motstand osv., sier Semb.

Må betale tilbake
Han understreker at pengene utbetales dersom lagene har gode nok prosjekter de ønsker å bruke pengene på knyttet opp mot Europa-satsingen. Tanken er at lagene skal betale pengene tilbake dersom de kommer seg videre i turneringene.

- Hvis man lykkes gir jo det en økonomisk gevinst til klubbene og da betaler man det tilbake, så andre kan dra nytte av den samme potten ved neste korsvei. Det er egentlig en ganske solidarisk modell, mener Semb.

En annen idé NTF og NFF har lekt med er å gi et betydelig millionbeløp til vinneren av Tippeligaen, øremerket satsing på europaspill. Foreløpig bare en idé, men en tanke både klubber og forbund har snakket om en stund, ifølge Semb.

- Det synes jeg er en veldig spennende tanke. Så må den modnes og forankres og vi må være enige om at det er veien å gå. Gi mer til de beste så de har en større sjanse til å gjøre det bra i Europa, sier toppfotballsjefen.

Roses av Rosenborg
Rosenborg, med sine stolte Europa-tradisjoner, omfavner ideen.

- Det tar vi bølgen for. Det liker vi. Jeg tror det er viktig at lagene som skal i ut i Europa får mer midler til å forberede seg, sier Rosenborgs daglige leder, Hroar Stjernen.

Jan Jönsson mener det er veien å gå for at norske klubber skal ha en større sjanse til å slå fra seg i Europa.

- Vi skal spisse og vi vil slå oss frem på klubbsiden i Europa. Da har serievinneren noen millioner til å satse ytterligere og det er positivt, sier Jönsson.

- Øker klasseskillet
Men mer penger til de største lagene betyr mindre penger i potten til de andre lagene. Fredrikstad-trener, Tom Freddy Aune er klar på at tiltak må iverksettes for å heve det norske nivået i Europa, men påpeker samtidig at millionfordelingen vil gi et større klasseskille i norsk fotball.

- Det er jo allerede et stort skille i norsk fotball når det kommer til økonomi. Et større skille vil ha en større innvirkning på hvem som kan være med i toppen, sier Aune.

Semb påpeker at Europa-suksess vil være innbringende for alle de norske lagene.

- Hele norsk fotball vil ha en effekt av det. Hvis man ser tilbake på for eksempel når Rosenborg var veldig sterke i Europa og ble veldig sterke økonomisk. Da er det sånn at da regner det ganske mye ned på de andre klubbene også så jeg tror det er en god stimulering for hele øverste del av norsk fotball, avslutter Semb.