Peter Bubresko og Signe Tynning har ikledd seg turban i anledledning turbandagen lørdag14. april.  (Foto: God morgen Norge)
Peter Bubresko og Signe Tynning har ikledd seg turban i anledledning turbandagen lørdag14. april. (Foto: God morgen Norge)

Er dette siste skrik innen hattemoten?

Se hvorfor God morgen Norges programledere har ikledd seg sikhenes tradisjonelle plagg i dag.

Da Sarah Jessica Parker ikledte seg turban i filmen «Sex in the City 2» for et par år siden, ble turban en del av motebildet. Trenden dukket opp på catwalken allerede i 2007, men det tok noen år før kvinnen og mannen i gata turte å kaste seg på trenden.

Det er en litt annen grunn til at God morgen Norges programledere, Signe Tynning og Peter Bubresko, sitter i TV 2-studioet med det noe spesielle hodeplagget.

«Hvordan føles det å være terrorist?»

Sundeep Singh er leder i Unge Siker, og vil få folk til å gå med turban på lørdag.  (Foto: God morgen Norge)
Sundeep Singh er leder i Unge Siker, og vil få folk til å gå med turban på lørdag. (Foto: God morgen Norge)

Lørdag 14. april er det nemlig Den norske turbandagen. Dagen arrangeres av foreningen for Unge Sikher i forbindelse med feiring av sikhenes største høytid.

– Vi ønsker at folk skal bli kjent med sikher og turban for å minske folks fordommer, sier Sundeep Singh.

Han er leder i Unge Sikher og har selv blitt utsatt for fordommer for sitt hodeplagg. Han forteller om en episode på T-banen i Oslo.

– En mann satte seg ned ved siden av meg og spurte: «Hvordan føles det å være terrorist?».

– Det hender også at folk peker på meg, og roper «Bin Laden», forteller Singh.

Les også: Slik ruster du barna mot mobbing

Fersksnurret turban

En versjon av den moteriktige turbanen. Her er det sangeren Nicole Scherzinger som har ikledd seg hodeplagget.  (Foto: Stella Pictures)
En versjon av den moteriktige turbanen. Her er det sangeren Nicole Scherzinger som har ikledd seg hodeplagget. (Foto: Stella Pictures)

Trubandagen markeres med et ønske om å nå ut til mange mennesker. Dette vil sikhene gjøre ved å dele ut turban til 1000 mennesker til Oslo i morgen. I God morgen Norge får Peter Bubresko surret en turban rundt hodet – et grønt tøystykke som matcher programlederens øyne.

– Turban skal surres fersk hver dag, sier Singh, som understreker at han ikke sover med den om natta.

Se hvordan i videoen over!

Praktisk og symbolsk

Turban er nemlig ikke forbeholdt sikher.

– Vi har ikke patent på turban. Alle kan gå med det, sier Singh.

Også blant sikhene er turban mote. Stoff, lengde og farger gjør at de hver turban har sitt særpreg. Folk velger etter smak og stil og bruker det som gir den formen som de liker best.

Sikhene selv går med turban av religiøs overbevisning. Turban har også et praktisk aspekt ettersom sikhene ikke skal klippe håret sitt.

Blomster-Finns løfte

God morgen Norges Finn Schjøll lover å gå med sin ferskenrosa turban hele dagen.  Her binder Sumeet Singh, medlem i styringsgruppen for Turbandagen, turbanen til Finn.  (Foto: God morgen Norge)
God morgen Norges Finn Schjøll lover å gå med sin ferskenrosa turban hele dagen. Her binder Sumeet Singh, medlem i styringsgruppen for Turbandagen, turbanen til Finn. (Foto: God morgen Norge)

Etter God morgen Norges sending kommer programlederne Signe og Peter til morgenmøtet i redaksjonen uten turban. Finn Schjøll har derimot lovet å gå med sin turban hele dagen til ende.

Les også:

Signe Tynning møtte sin feriekjæreste på Rauland