Engelsk frokost kan være en perfekt start på dagen, spesielt lørdag og søndag, mener Reidar Buskenes. (Foto: God morgen Norge)
Engelsk frokost kan være en perfekt start på dagen, spesielt lørdag og søndag, mener Reidar Buskenes. (Foto: God morgen Norge)

– Det er helt perfekt med engelsk frokost dagen derpå, sier Reidar Buskenes

Her er oppskriften.

– Engelsk frokost, når det er helg, det har vært litt sent kanskje kvelden før, da er det helt perfekt med engelsk frokost, sier programleder i God morgen Norge, Reidar Buskenes.

En litt uvanlig frokost...

Mat for bratte morgninger

– Dette pleier jeg å lage ofte, sier Reidar Buskenes

Engelsk frokost «Full English breakfast» er et tradisjonelt morgenmåltid.

Frokosten tilbys ofte til turister på hoteller, pensjonater og vertshus som et alternativ til «continental breakfast» som ofte består av brød/toast/croissanter, marmelade, smør, ev frokostblandinger, frukt, juice og te/kaffe.

– En kamerat av meg kaller den engelske frokosten for mat for bratte morgninger. Det er denne type mat, ler Wenche Andersen.

Her er oppskrift på lavkarbo frokost.

Vanlig frokost i helgen

I dag er det forholdsvis sjelden blant engelskmenn å spise en tradisjonell engelsk frokost hver dag. Maten er fet og det stadig økende antall helsebevisste engelskmenn ser på engelsk frokost som et måltid for spesielle anledninger.

– Lørdag eller søndag morgen er det imidlertid alminnelig å nyte en tradisjonell engelsk frokost i ro og mak, sier Wenche.

Her får du 8 tips for en god start på dagen

Dette trenger du til en perfekt engelsk frokost

Ingrediensene i engelsk frokost varierer med geografi og smak, og er ikke enestående for England. Skotsk, walisisk og irsk frokost deler mange av ingrediensene.

Dette trenger du:

egg og bacon

pølser/blodpudding

hvite bønner i tomatsaus

ristet/stekt brød

tomat.

Slik gjør du:

Egg servers som regel som speilegg, men eggerøre kan være et alternativ.

Stekt sopp og stekte poteter kan også høre med, men er ikke så vanlig.

Begynn med å steke bacon sprøtt, ta det opp og hold det varmt .

Stek pølsene på svak varme til de er gylne, ev skiver av blodpudding legges i mot slutten. Hold det varmt sammen med bacon.

Stek egg i fettet fra baconet. Tomater delt i to drysses med salt og pepper og stekes med snittflaten ned.

Server med ristet/stekt brød og hvite bønner i tomatsaus.

Les også: Frokostmuffins med kokos og banan

Slik lager du bønner i tomatsaus:

Legg brune bønner i vann over natt

Surr løk og hvitløk i olje i en kjele og tilsett litt tomatpurè. Ha deretter i litt kraft, kok det inn og ha i bønner og smak til med timian, salt og pepper.