DATABATTERI (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
DATABATTERI (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Reklameløftene som gikk tomme - for fort

Batteriene sliter med å holde like lenge som i reklamen.

Den bærbare datamaskinen ble markedsført med en batterilevetid på 9 timer. Da PC för Alla testet maskinen, med full belastning, varte batteriet bare i 1 time og 50 minutter.

Også for de to andre maskinene i testen var det store avvik.

Les også: Disse appene sluker batteri

Batteribløff

PC för Alla mener batteritidene som oppgis i reklamen nærmest er å betrakte som en bløff.

Batteritiden som oppgis i reklamen gjelder ofte bare når man bruker maskinen uten wifi, bluetooth og med lav lysstyrke på skjermen.

Les også: Bankkortet ditt kan være i fare om du selger Xboxen

Allerede ved normal bruk, surfing på internett og bruk av Office-pakken, avviker batteritiden fra det som oppgis i reklamen. En maskin, hvor det er oppgitt batteritid på 11 timer og 30 minutter, var ved slik bruk tom for strøm etter 7 timer og 7 minutter.

Bruker man den bærbare datamaskinen til å se på video er batterienes levetid bare rundt halvparten av den oppgitte tiden.

Skal man brenne DVD-plater, eller sende store mengder data, tømmes en maskin som lover deg en batterilevetid på 7 timer for strøm allerede etter 1 time og 15 minutter.

Les også: FotoKnudsen tok firedobbel pris for batteri

Lurer ingen

Lenovo Thinkpad T420 er en av maskinene som er testet. Produktsjef i Lenovo Sverige, Johan Freidlitz mener de gir et rettferdig bilde av batterikapasiteten.

– Men alt handler til slutt om hvordan du bruker datamaskinen, sier Freidlitz til PC för Alla.

Fujitsus Lifebook S761 var også med i undersøkelsen. Hos Fujitsu etterlyser de en felles standard for måling av batteritid.

Les også: Kun tre av åtte bilbatterier får godkjent

– Problemet er at det ikke finnes en standard for hvordan dette skal gjøres, sier Bo Lennström som er produktsjef hos Fujitsu Sverige, til PC för Alla.

Apples Macbook Pro 15 var den siste maskinen som var med i undersøkelsen. Apple avsto fra å svare på PC för Allas spørsmål.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter