egg (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
egg (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Slik knekker du koden på egget

Alt du trenger å vite om egg til påske.

Mange produsenter velger å pryde eggene sine med noen små, rosa tall.

Vi spurte Den Stolte Hane om hva disse tallene betyr.

– Hvert egg som kommer fra oss, merkes med en unik kode. Det er for å kunne sporet egget gjennom hele verdikjeden, sier salgs- og markedssjef i Den Stolte Hane, Erik Nielsen.

Les også: Anne-Karis egg har en åpenbar mangel

Koden Den Stolte Hane merker eggene sine med, viser hvilken gård egget stammer fra, når det ble hentet av produsenten og på sekundet når det ble pakket.

– Koden er først og fremst slik at vi kan spore egget dersom noe går galt i verdikjeden, sier Nielsen til TV 2 hjelper deg.

Lurer du på hvor Den Stolte Hane egget ditt stammer fra, kan du nå selv gå inn å sjekke.

Trykk her for å se hvor egget ditt kommer fra

Plotter du inn den femsifrede koden som står på egget ditt, får du opp mye info om eggets opphav.

Saken fortsetter under bildet.

Spore egg
Spore egg

Til tross for at det ikke er lovpålagt å merke eggene sine, gjør også Prior det.

Den øverste linjen på Priors egg, er nummeret til pakkeriet som har pakket eggene. De fem første tallene på neste linje er nummeret til gården egget kommer fra, og de tre siste er produktsjonsnummeret.

Prior merker også eggene sine med NO. Det betyr at det er norske egg.

På innsiden av eggkartongen finner du mer info om betydningen av hvert nummer.

Trykk her for å se hvor Prioregget ditt kommer fra

Ikke bry deg om holdbarhetsdatoen

Har du glemt å kjøpe nye egg til påske? Fortvil ikke. Norske egg holder nemlig mye lenger enn det datostemplingen på pakken tilsier.

Dersom du har egg som for lengst har gått ut på dato liggende innerst i kjøleskapet, kan du med stor sannsynlighet trygt spise dem.

– Holdbarhetsdatoen på egg kan du bokstavelig talt ta med en klype salt, sier informasjonssjef i Matprat, Åse Kringlebotn.

Den korte holdbarhetsdatoen som står på eggekartongen, skyldes regler EØS pålegger produsentene. I tillegg til tilfeller av salmonella, er kvaliteten på egg dårligere rundt om i Europa enn i Norge. For å være på den sikre siden må eggene derfor merkes med en holdbarhetsdato som utløper 28 dager etter verping.

Norske egg ligger på verdenstoppen, og det har aldri vært et eneste tilfelle av salmonella i egg her til lands. Du kan med andre ord trygt spise egg som har gått ut på dato.

Les også: Dette er Jenny Jenssens spesielle påskeegg

Er egget gammelt, lukter du det

Det er flere myter og kjerringråd om hva du kan gjøre for å undersøke om et egg er holdbart eller ikke.

Et gammelt kjerringråd er å putte egget i en kopp med vann. Dersom egget er gammelt flyter det til overflaten, og om det er nytt synker det.

Man kan også få en indikasjon på alderen til et egg ved å klekke det på en tallerken. Flyter eggehviten veldig ut, kan det tyde på at egget er eldre enn om eggehviten holder seg noenlunde sammen.

Les også: Slik får du båten klar for påsken

Selv om egget er gammelt, betyr det nødvendigvis ikke at det er dårlig. Ifølge Kringlebotn, er det bare en ting som gjelder om du skal avgjøre om egget synger på siste verset.

– Knekk ett og ett egg i en kopp, og sjekk om det lukter. Du vil absolutt merke det på lukta om egget skulle være gammelt.

Uttrykket «det lukter råttent egg» har altså oppstått med god grunn.

Ellers anbefaler informasjonssjefen folk å bruke fornuften for å avgjøre om egget er holdbart eller ikke.

Les også: Ikke kast eggene fordi de er gått ut på dato

Var holdbare i syv måneder

Nofima gjorde for noen år tilbake en test for på hvor lenge eggene faktisk holder seg, uavhengig av holdbarhetsdatoen. Det var først etter syv måneder begynte de å se forandring i smak og kvalitet.

Det er altså ingen grunn til å kaste eggekartongen i søpla selv om den har gått ut på dato.

– Det blir kastet enormt mange fullgode egg, både av forbrukere og butikker, fordi stemplingsdatoen har gått ut, sier Kringlebotn til TV 2 hjelper deg.

Les også: – Hadde aldri trodd man kunne få kjøpt noe så ekkelt i norske butikker

Dobbelt så mye egg

Mange forbinder påsken med egg, og det er med god grunn. I påsken spiser vi nemlig dobbelt så mange egg som ellers i året.

– Normalt spiser en nordmann et halvt egg om dagen, mens i påsker øker det til ett egg per person, sier Kringlebotn.

Norske egg ligger på verdenstoppen, og det har aldri vært et eneste tilfelle av salmonella i egg her til lands. Alle eggene som er å få kjøpt i norske matbutikker, stammer fra Norge.

– Vi har nylig rundet fem millioner innbyggere, og med knappe fire millioner høner som hver legger seks egg i uka, har vi akkurat nok egg til våre egne forbrukere, sier informasjonssjefen.

Saken fortsetter under bildet.

egg (Foto: Synøve Dreyer/ Astrid Hals)
egg (Foto: Synøve Dreyer/ Astrid Hals)

Slik koker du det perfekte egget til påske

En undersøkelse gjort av Matprat, viser at frokostegg er det mest populære i påsken.

– Folk har veldig god tid til frokost i påsken, og de fleste eggene som spises, er kokte egg, sier Kringlebotn.

Hvordan du skal gå frem for å koke det perfekte egget, varierer både etter hvordan du liker det og på størrelsen på egget.

Se også: Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo har gjort eggekokingen om til vitenskap

Kokte egg kan som regel deles inn i tre ulike kategorier; bløtkokt, smilende og hardkokt. Smilende egg er egg hvor eggehviten er stiv, og plommen har begynt å stivne i ytterkanten.

– Hvis vi tar utgangspunktet i at vi har et romtemperert egg, må det kokes i tre til fem minutter for at det skal bli bløtkokt, fem til åtte minutter for smilende egg og åtte til ti minutter dersom du ønsker hardkokt egg, forteller Kringlebotn.

Overkoker du egget kan det oppstå en grønn farge rundt plommen. Det er en kjemisk reaksjon, og det er helt trygt å spise egget.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter