Anthony Davis (Foto: RONALD MARTINEZ/Afp)
Anthony Davis (Foto: RONALD MARTINEZ/Afp)

Basketsensasjonen Anthony (19) vokste åtte cm på én sommer

– Han kan bli den største i sporten siden LeBron James, sier ekspert.

Se March Madness-finalen på TV 2 SPORT og TV 2 Sumo i natt fra kl. 02:00

Historien om Kentucky-forward Anthony Davis er som skreddersydd for en amerikansk heltefilm.

I natt norsk tid er sjansen nemlig stor for at den nybakte 19-åringen blir kåret til kampens store spiller i finalen mot Kansas, selve kulmineringen av March Madness – den prestisjetunge vårturneringen hvor landets beste collegelag skal kåres.

I USA er kun Superbowl, NBA-sluttspillet og World Series er regnet som større idrettsbegivenheter.

Vokste som ugress
208 centimeter høye Davis, som etter alle solemerker blir plukket først i NBA-draften i sommer, var nemlig en klassisk «nobody» som 16-åring så seint som på high school.

Fordi han var ekstremt sent ute med å vokse.

– De fleste trenerne kjente ham bare som den lille gutten som prikket trepoengere fra hjørnet. Ingen var desperate etter å få ham på laget, sier den lokale baskettreneren Robert Smith til Chicago Sun.

Årlig dekker avisen 700 high school-kamper. Supertalentet Davis spilte ikke i en eneste av dem.

De neste tenårene på high school skulle imidlertid vise seg å totalt forvandle Davis' hverdag. Ut av intet skjøt han plutselig i været, og utviklet samtidig talentet.

Der han som 15-åring ruvet 183 centimeter over bakken, hadde han strukket seg til 193 ett skoleår seinere. Men det stoppet ikke der.

Se video: NBA-stjernene lekte seg i ellevill Slam Dunk-konkurranse

Over sommeren var 16-åringen plutselig blitt 201 cm høy. Da sesongen startet var han ytterligere to centimeter høyere – 203.

Og det var da speiderne for alvor begynte å få øynene opp for Davis. Fra en anonym tilværelse i en av de dårligste og minst speider- og mediedekte ligaene i Chicago, entret Davis collegebasketen som 17-åring i 2010–208 på strømpelesten. Fortsatt ikke utvokst. Og det uten noen form for voksesmerter.

Smått sensasjonelt, ettersom tvillingsøsteren er 170 cm høy, moren 179 og faren «kun» 188.

– Ingen visste at jeg eksisterte på high school engang, men jeg visste selv at jeg var god, sier Anthony Davis selv i dag.

Måtte til legen
Av flere speidere ble han plutselig omtalt som «gutten som vokser som et ugress». Sengen hjemme hos mor var plutselig altfor kort, skjorteermene langt oppe på armene, buksene for korte.

 Anthony Davis (Foto: Stacy Revere/Afp)
Anthony Davis (Foto: Stacy Revere/Afp)

– Vi tok ham til en lege for å sjekke at det ikke var farlig, det som skjedde med ham. Vi aner ikke hvor det kom fra, sier moren selv.

– Jeg takker Gud for at det skjedde med meg. Jeg takker ham hver dag, sier Davis selv.

Flere lag kjempet om underskriften–før han til slutt endte i Kentucky i 2010.

Etter å ha blitt plukket opp, har han gått hen og smadret basketrekorder på rad og rekke, deriblant flest blokkede skudd på én sesong. I snitt scorer gutten med de tette øyenbrynene 14,3 poeng per kamp – og blokkerer mer enn ti skudd.

– Anthony er en fantastisk spiller, men han er ingen supermann, sier Kansas-spiller og finalemotstander Thomas Robinson.

- Største siden LeBron James
Amerikanske medier er ikke helt enig i sistnevnte.

I semifinaleseieren mot Louisville prikket fenomenet Davis 18 poeng–og plukket samtidig 14 returer.

Mandag mottok han også det synlige beviset på at han for alvor er på vei opp på basketstjernehimmelen. Som tidenes andre førsteårsstudent (kun Kevin Durant i 2007 har klart det før ham) mottok en stolt Davis Naismith-trofeet natt til i dag –collegebasketens pris til årets spiller.

I natt kan han krone verket med finaleseier. Uansett er fremtiden lys for Chicago-gutten.

– Han er det mest soleklare førstevalget i NBA-draften siden LeBron James og det største talentet i sin generasjon, sier draft-ekspert Chad Ford.