FARLIG: Ifølge Amnesty har elsjokkvåpen ført til mange dødsfall i USA. (Foto: Montasje/TV 2)
FARLIG: Ifølge Amnesty har elsjokkvåpen ført til mange dødsfall i USA. (Foto: Montasje/TV 2)

Skepsis til el-sjokk i politiet

Elektrosjokkvåpen kan være dødelige og må brukes like restriktivt som skarpe våpen, mener Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte TV 2 at Fremskrittspartiet ønsker å utstyre norske politifolk med elektrovåpen. Politidirektoratet åpner for å utrede saken.

– Selv om det var fryktelig fryktelig vondt, vil jeg heller dette enn å få en 9 millimeter gjennom brystkassa, sa Frps Geirmund Hagesæter etter å ha blitt skutt med elektrosjokkvåpen under en demonstrasjon.

FORSØKSKANIN: Se Frp-politikeren bli skutt med elektrovåpen

Utreder bruk i Norge

Amnesty advarer imidlertid mot ukritisk bruk av våpnene, som ifølge dem kan ha tatt livet av opptil 500 personer i USA de siste ti årene.

– Hvis man ser på reklame for disse tingene, får man litt assosiasjoner til Star Trek. Man bruker Taser for å bedøve de slemme, og så står de opp etterpå som om ingenting har skjedd. Og slik er det ikke. Det er ganske alvorlige inngrep i fysiske funksjoner i kroppen som er veldig, veldig farlige, sier politisk rådgiver i Amnesty International, Gerald Kador Folkvord.

Politidirektoratet arbeider nå med en analyse av politiets utstyrssituasjon. Det er første skritt mot et ja eller nei til elektrovåpen for norsk politi.

– Den analysen skal være ferdig i løpet av inneværende år, og da må vi ta stilling til om vi skal gå videre med en ny utredning knyttet til ikke-dødelige våpen, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet.

Ikke ufarlig

Folkvord poengterer at Amnesty ikke er prinsipielt mot bruk av elektrsosjokkvåpen, så lenge man behandler dem nettopp som våpen.

– De er på ingen måte ufarlige. De blir omtalt som mindre dødelige våpen og det er akkurat det de er. Det er våpen som kan påføre alvorlige skader, men sjansene for å drepe noen med dem er mindre enn et vanlig skytevåpen, sier Folkvord.

VÅPEN UNDER TREET: Amerikanere kjøpte rekordmange våpen til jul