SKAL DRØFTES: Den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard i Vågå kommune skal drøftes på et medlemsmøte torsdag kveld.  (Foto: TV 2)
SKAL DRØFTES: Den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard i Vågå kommune skal drøftes på et medlemsmøte torsdag kveld. (Foto: TV 2)

Vågå-ordfører Rune Øygard søker permisjon fra vervet

– Nå har han skjønt alvoret i saken, sier jentas bistandsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søknaden om permisjon omfatter alle verv han har som ordfører. Det vil nå være opp til kommunestyret å ta stilling til søknaden, opplyser ordførerens advokat Mette Yvonne Larsen fredag kveld.

– Han har beslutning om å søke permisjon fra jobben som ordfører i Vågå kommune fram til straffesaken er avgjort i tingretten. Begrunnelsen for det er at han ønsker å skape ro i lokalsamfunnet, sier Larsen til TV 2 fredag kveld.

Hun avviser at beslutningen har kommet etter press fra Arbeiderpartiet sentralt.

– Det gjør det ikke. Dette er en beslutning vi nå har tatt i fellesskap og det har ikke vært noe press fra Arbeiderpartiet - verken sentralt eller lokalt, sier Larsen.

LES OGSÅ: Partifeller støtter overgrepstiltalt Ap-ordfører

– Har skjønt alvoret

– Det er en markering utad, at han tar saken på alvor og ikke bare bortforklarer det med at dette bare er noe som vil gå over i løpet av kort tid, sier jentas bistandsadvokat, Nina Bråthen Hjortdal, til TV 2 fredag kveld.

– Nå har han skjønt at det er alvor - og det er selvfølgelig godt for min klient.

Tiltalt for flere overgrep

Torsdag ble det tatt ut tiltale mot ordfører Rune Øygard (Ap) i Vågå for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Ifølge tiltalen er Øygard tiltalt for ett tilfelle av seksuell omgang med den fornærmede da hun var under 14 år, samt flere tilfeller av seksuell omgang med fornærmede mens hun var mellom 14 og 16 år.

Øygard er tiltalt etter straffeloven § 195 for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år. Dette tiltalepunktet gjelder ett overgrep på hytta til Øygard i tidsrommet 28. september 2009 til 1. oktober 2009.

LES OGSÅ: Lettet over at politiet vil ha tiltale mot Vågå-ordfører

Han er også tiltalt etter straffeloven § 196, hvor tiltalen innebærer flere overgrep hjemme hos Øygard, på hytta hans og på ulike hoteller flere steder i Norge i tidsrommet 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011.

Nekter skyld

Vågå-ordføreren har hele tiden nektet for overgrepene, men ser på tiltalen som en mulighet for å bli renvasket.

– Rune Øygard har full tillit til rettsvesenets behandling av saken. Han ser fram til å få saken belyst i sin fulle bredde for domstolen, og vurderer rettssaken som sin mulighet til å bli renvasket, skriver Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, i pressemeldingen fredag kveld.

Rune Øygard har vært ordfører i Vågå siden 1995. Politiet startet etterforskningen mot ordføreren i september i fjor. Etter at han ble siktet ble han sykemeldt fra jobben som ordfører.