Toure Balotelli (Foto: Dave Thompson/Pa Photos)
Toure Balotelli (Foto: Dave Thompson/Pa Photos)

City jager utrolig rekord

Kan bli det første engelske laget siden 1930 til å vinne alle sine hjemmekamper samme sesong.

Manchester City tar lørdag imot Sunderland på Etihad Stadium, til det som er de lyseblås sekstende hjemmekamp i Premier League denne sesongen.

Se Manchester City – Sunderland lørdag klokken 16.00 - direkte på TV 2 Premier League HD 1 og tv2sumo.no.

Alle de foregående 15 er vunnet, noe som har gitt Roberto Mancinis mannskap en plass i historiebøkene som det beste hjemmelaget fra start av i en Premier League-sesong. Den tidligere rekorden tilhørte Newcastle, som vant tretten kamper på rad på St. James’ Park fra starten av 1995/96-sesongen.

Tar vi med de hjemmeseirene Manchester City tok mot slutten av forrige sesong, registrerer vi at de lyseblå etter forrige ukes 2-1-seier over Chelsea står med 20 strake hjemmeseirer i Premier League, noe som også er det beste i ligaens historie. Den tidligere rekorden på 19 strake tilhørte Manchester United, som ble stoppet i sin seiersrekke av nettopp City på Old Trafford i oktober.

Les også: Tévez tilbake med målgivende i City-seier
Les også: Mot tronskifte i Manchester: City med total ydmykelse av United

Med seier mot Sunderland vil Manchester City tangere Liverpools 21-kamper lange rekord fra 1971/72-sesongen, som det laget med flest strake hjemmeseire i øverste divisjon.

Sist noen vant alle var i mellomkrigstiden
Kun seks ganger tidligere har lag klart å vinne alle sine hjemmekamper samme sesong i engelsk ligafotball, og vi må tilbake til 1929/1930-sesongen og Brentford for å finne sist gang det skjedde. City kan med andre ord bli historiske som det første laget til å gå gjennom en hel Premier League-sesong uten poengtap på hjemmebane.

Her er listen over lag som har vunnet alle sine ligakamper på hjemmebane i en og samme sesong:

1891/92 Sunderland 13 kamper Daværende førstedivisjon (øverste nivå)
1893/94 Liverpool 14 kamper Daværende andredivisjon
1894/95 Bury 15 kamper Daværende andredivisjon
1899/1900 Sheffield Wednesday 17 kamper Daværende andredivisjon
1902/03 Small Heath (nå Birmingham City) 17 kamper Daværende andredivisjon
1929/30 Brentford 21 kamper Daværende tredjedivisjon sør

Som vi ser stammer kun en av seiersrekkene fra toppdivisjonen, med Sunderlands 1891/92-sesong som det eneste eksemplaret fra øverste nivå på den ekslusive listen.

Dersom City skulle klare å vinne de resterende fire hjemmekampene denne sesongen vil de altså sette en uslåelig rekord i Premier League-sammenheng. Motstanden som gjenstår på Etihad Stadium er Sunderland nå til helgen, WBA 11.april, den store "seriefinalen" mot Manchester United 30.april og siste hjemmekamp for sesongen mot QPR 13. mai.

Kan vinne alt, men tape kampen om ligagullet
Roberto Mancinis mannskap har uten tvil vært imponerende både på eget og fremmed gress denne sesongen, men en noe skraltende borteform de siste månedene har likevel gjort at rivalen Manchester United nå har styringen i kampen om ligagullet. Kun to av bortekampene i 2012 har endt med City-seier, og Mancini vet at dersom ligagullet skal sikres holder det ikke å være feilfrie på hjemmebane.

En uslåelig hjemmerekke vil nemlig hjelpe lite dersom man roter bort enda flere poeng på bortebane og med det forærer ligagullet til erkerivalen på andre siden av byen. Brentford-laget fra 1930 er blant dem som kan skrive under på at en prikkfri hjemmestatistikk ikke nødvendigvis betyr at sesongen ender i suksess. London-klubben klarte nemlig ikke å rykke opp den aktuelle sesongen.

Hele fem ganger tidligere i Premier League-historien har det også vært et annet lag enn det med best hjemmestatistikk som har endt opp som ligamester. Både i 1995/96- og 1996/97-sesongen var Newcastle det hjemmelaget som tok flest poeng, men det var Manchester United som ble ligamester.

I 1998/99- og 2001/01-sesongen var Arsenal det laget som tok flest poeng i egen storstue, men også de sesongene stakk Sir Alex Fergusons mannskap av med pokalen til slutt. I 98/99 gikk Arsenal sågar ubeseirede gjennom sesongen på hjemmebane uten å vinne tittelen. Det siste laget som har tatt flest hjemmepoeng uten å vinne ligaen er Liverpool, som i 2001/02 måtte se seg slått av Arsenal i kampen om ligatittelen.

Etter seieren over Chelsea uttalte Roberto Mancini noe alle City-supportere nok er enige med han om:

– Jeg vet vi har slått rekorden for seire på hjemmebane, men den rekorden jeg har mest lyst på er ligatittelen, sa italieneren.

– Betyr lite hvis de ikke blir seriemester
Det skjønner Erik Thorstvedt godt.

– Det er en kjempeprestasjon, men det betyr lite hvis de ikke blir seriemester. Etter den fotballen de har spilt, om de likevel havner bak United – da kan de slå seg på brystet så mye de vil, men det er ikke derfor de holder på med dette, sier Thorstvedt.

– Men selv om du er bedre enn motstanderen i alle kamper, så hender det at du har uflaks. City har klart det i hver kamp, og det står det respekt av, legger den tidligere keeperkjempen til.

Men han tror ikke City vinner resten av sine hjemmekamper.

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke de slår United hjemme. Men det er en god stund igjen, og vi vet ikke hvem som har skader på hvilke og så videre. Men på en eller annen kamp kan de få problemer. Ser de at de ikke kan ta igjen United så kan de miste litt av piffen mot slutten av sesongen.

– Hvem vinner Premier League?

– Jeg tror United vinner, de må være klare favoritter nå i forhold til programmet de har og at momentumet er med dem.

GODE VENNER: Carlos Tevez og Roberto Mancini har lagt uenighetene til side for å kjempe sammen om ligagullet. (Foto: DARREN STAPLES/Reuters)
GODE VENNER: Carlos Tevez og Roberto Mancini har lagt uenighetene til side for å kjempe sammen om ligagullet. (Foto: DARREN STAPLES/Reuters)

O'Neill bør vurdere å bruke Dong
For Sunderland sin del handler lørdagens kamp om å knive til seg poeng i jakten på en stadig bedre tabellplassering. Etter Martin O'Neills inntog på Stadium of Light i desember har nordøst-klubben vært blant de sterkeste poengplukkerne i Premier League, noe til og med Manchester City har fått merke.

I det omvendte oppgjøret 1. nyttårsdag tok nemlig de røde og hvite alle tre poengene etter Dong-Won Jis matchvinnerscoring på overtid, og påførte med det daværende ligaleder City sitt andre tap for sesongen.

Dong-Won Ji (Foto: Steve Drew/Pa Photos)
Dong-Won Ji (Foto: Steve Drew/Pa Photos)

Siden den gangen har de lyseblå tapt ytterligere to kamper, og befinner seg nå på andreplass på tabellen - tre poeng bak erkerivalen Manchester United.

Sunderland har klatret helt opp på åttendeplass i ligaen og ligger nå kun tre poeng bak Liverpool på sjuende, men røk på et forsmederlig hjemmenederlag i omkampen av FA Cupens kvartfinale mot Everton i uken. Martin O'Neills mannskap er med andre ord også revansjesugne forut for helgens oppgjør.

Så gjenstår det å se om Citys marsj mot en uslåelig rekord fortsetter, eller om Sunderland nok en gang kan stikke kjepper i hjulene for Roberto Mancinis tittel- og rekordjagende mannskap.

Bruker du Dong på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk