skott-gass-lekkasje-F - Gasslekkasje i Nordsjøen ennå ikke stanset

Det franske energiselskapet Total har ennå ikke fått stanset gasslekkasjen fra Elgin-plattformen i Nordsjøen. Selskapet vurderer nå hvordan flammen fra flammetårnet best kan slukkes for å avverge en eksplosjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Én av mulighetene er å slippe vann ned over plattformen fra et helikopter, en annen å sprøyte nitrogen på tårnet, opplyste det britiske energidepartementet fredag. Observasjoner fra fly viser at flammen er blitt mindre, og at eksplosjonsfaren dermed også er redusert.

Lekkasjen oppsto sist søndag og førte til evakuering av de 228 arbeiderne om bord på plattformen i britisk sektor av Nordsjøen, 240 kilometer utenfor den skotske byen Aberdeen. Både Total og britiske myndigheter kaller de miljømessige følgene av lekkasjen «minimale».

EUs energikommissær Günther Oettinger roser både Storbritannia og Norge for å ha svært høyt sikkerhetsnivå på sine oljeinstallasjoner. – Men også der er det rom for forbedringer, og man kan lære av situasjoner som lekkasjen på Elgin, sier Oettinger til nyhetsbyrået DPA.

Han tror denne lekkasjen vil bidra til at både politikere og folk flest vil få sin bevissthet omkring sikkerheten i oljebransjen styrket. Det vil gjøre det lettere å få gjennomslag for forslag om en ytterlige heving av nivået, sier Oettinger. (©NTB)