Bashar al Assad merker presset fra store deler av verdenssamfunnet. Men Kina er fremdeles venner med ham. Til høyre, to barn som ligger skadet på et sykehus etter at huset deres i Idlib ble bombet.  (Foto: SCANPIX/Ap)
Bashar al Assad merker presset fra store deler av verdenssamfunnet. Men Kina er fremdeles venner med ham. Til høyre, to barn som ligger skadet på et sykehus etter at huset deres i Idlib ble bombet. (Foto: SCANPIX/Ap)

Nå får Assad støtte av Kina

Kina oppfordrer opprørerne i Syria til å legge ned våpnene. FN sier Assad-regimet må stanse angrepene først.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved to anledninger siden opprøret i Syria startet i mars 2011 har FNs sikkerhetsråd forsøkt å komme til enighet om en uttalelse som fordømmer Assad-regimets angrep på befolkningen i Syria. Hver gang har Russland og Kina lagt ned veto mot resolusjonsforslagene.

Nå stiller Kina seg bak president Bashar al-Assad og ber opprørerne i landet om å legge ned våpnene.

Ber opprørerne legge ned våpnene

Spesialutsending Kofi Annan har lansert en sekspunktsplan i håp om å få en slutt på kampene i Syria. Planen innebærer blant annet at partene umiddelbart stanser voldsbruken, og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer.

Men det er uenighet om hvem som skal legge ned våpnene først. Mens store deler av verdenssamfunnet mener ansvaret ligger på president Bashar al-Assad sitt regime, legger Kina ansvaret på opprørerne.

Kofi Annan møtte Formann i Folkerepublikkens Statsråd i Kina, Wen Jiabao i mars for å diskutere situasjonen i Syria.  (Foto: Ap)
Kofi Annan møtte Formann i Folkerepublikkens Statsråd i Kina, Wen Jiabao i mars for å diskutere situasjonen i Syria. (Foto: Ap)

– Vi oppfordrer opposisjonen i Syria til å innføre tiltak som gjør det mulig å starte en dialog og stanse volden, sa talsmann ved Kinas utenriksdepartement, Hong Lei, under en pressekonferanse fredag, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Både Assad-regimet og opposisjonen i Syria har stilt seg positive til Annans sekspunktsplan, men er skeptiske til at president Assad skal gjennomføre den. De frykter Assad har akseptert planen bare for å vinne tid, og at de vil fortsette angrepene på sivilbefolkningen og opprørerne.

LES OGSÅ: – Syria godtar Annans fredsplan

Annan ber regimet legge ned våpnene først

Opprørsstyrkene vil trolig ikke stanse kampene med mindre sikkerhetsstyrkene til Assad stanser sine angrep, skriver nyhetsbyrået Ap. Mannen bak fredsplanen, Kofi Annan, sier Assad må ta det første steget.

– Myndighetene må stanse først, og deretter diskutere en våpenhvile med opposisjonen. Vi henvender oss til den sterkeste parten. Deadline er nå, sier Ahmad Fawzi, en talsmann for Kofi Annan, ifølge nyhetsbyrået Ap.

LES OGSÅ: Slik torturerer Syria sin egen befolkning

Syriske aktivister sier ifølge nyhetsbyrået Ap at kampene har tatt seg opp i Idlib-provinsen, kun én dag etter at president Assad sa han ville gjøre alt han kunne for å sørge for at Annans fredsplan ville bli vellykket.

Kofi Annan er nå på vei til Iran og Saudi-Arabia i håp om å få støtte til fredsplanen. Ifølge FN er over 9000 mennesker drept siden opprøret i Syria startet i mars i fjor.

STORE ØDELEGGELSER: Opposisjonen i Syria offentliggjorde dette bildet fredag 30. mars som angivelig viser ødeleggelsene i bydelen Bab al-Sebaa i Homs.  (Foto: Afp)
STORE ØDELEGGELSER: Opposisjonen i Syria offentliggjorde dette bildet fredag 30. mars som angivelig viser ødeleggelsene i bydelen Bab al-Sebaa i Homs. (Foto: Afp)

Syrias opposisjon skuffet over araberlandene

Opposisjonen i Syria mener at den er sviktet av landene i Den arabiske liga som følge av manglende press på regimet i Damaskus. Aktivister oppfordret fredag morgen til demonstrasjoner over hele Syria i protest mot det de mener er arabisk unnfallenhet.

– Muslimene og araberne har sviktet oss. Men Gud er med oss, og vår overbevisning vil bringe oss til seier, heter det i en uttalelse på Facebook-siden «Syrias revolusjon 2011».

LES OGSÅ: Aida (32) mistet mann og to barn da huset ble bombet

Under toppmøtet i Den arabiske liga i Bagdad torsdag hadde den syriske opposisjonen håpet på en langt krassere uttalelse i tråd med hva de to sunnimuslimske landene Saudi-Arabia og Qatar ønsket. Men den felles kunngjøringen inneholdt kun en oppfordring til at partene i Syria innleder en «seriøs dialog», slik også Kofi Annans fredsplan krever.

Opposisjonen og de mest kritiske araberlandene ønsket blant annet å ha med et krav om at president Bashar al-Assad går av.

LES OGSÅ: FN: – En million syrere trenger humanitær hjelp

Strides om våpenforsyninger

Medlemmene i Den arabiske liga strides i tillegg om hvorvidt opprørerne i Den frie syriske hær bør få våpenforsyninger.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki tok avstand fra dette under toppmøtet. Han er i likhet med president Assad sjiamuslim og mener at et slikt alternativ kun vil føre til at konflikten i Syria trappes opp og at landet blir slagmark for ulike interesser i regionen.

Maliki frykter at det deretter vil oppstå en situasjon som presser fram en utenlandsk intervensjon, noe han mener vil være ødeleggende.

(NTB/TV 2)

LES OGSÅ: Hun tryglet verden om hjelp – skutt og drept av syrisk snikskytter