syria-protester-F - Syrias opposisjon skuffet over araberlandene

Opposisjonen i Syria mener at den er sviktet av landene i Den arabiske liga som følge av manglende press på regimet i Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktivister oppfordret fredag morgen til demonstrasjoner over hele Syria i protest mot det de mener er arabisk unnfallenhet.

– Muslimene og araberne har sviktet oss. Men Gud er med oss, og vår overbevisning vil bringe oss til seier, heter det i en uttalelse på Facebook-siden «Syrias revolusjon 2011».

Under toppmøtet i Den arabiske liga i Bagdad torsdag hadde den syriske opposisjonen håpet på en langt krassere uttalelse i tråd med hva de to sunnimuslimske landene Saudi-Arabia og Qatar ønsket. Men den felles kunngjøringen inneholdt kun en oppfordring til at partene i Syria innleder en «seriøs dialog», slik også Kofi Annans fredsplan krever.

Opposisjonen og de mest kritiske araberlandene ønsket blant annet å ha med et krav om at president Bashar al-Assad går av.

Medlemmene i Den arabiske liga strides i tillegg om hvorvidt opprørerne i Den frie syriske hær bør få våpenforsyninger. Iraks statsminister Nuri al-Maliki tok avstand fra dette under toppmøtet. Han er i likhet med president Assad sjiamuslim og mener at et slikt alternativ kun vil føre til at konflikten i Syria trappes opp og at landet blir slagmark for ulike interesser i regionen. Maliki frykter at det deretter vil oppstå en situasjon som presser fram en utenlandsk intervensjon, noe han mener vil være ødeleggende. (©NTB)