Lillestrøm (Foto: Øijord, Thomas Winje/SCANPIX)
Lillestrøm (Foto: Øijord, Thomas Winje/SCANPIX)

Lillestrøm-spillerne gleder seg til RBK-bataljen: – Vi er enormt giret

Men Rosenborg har strupetak på Lillestrøm på Åråsen.

Se Lillestrøm - Rosenborg på TV 2 og tv2sumo.no søndag kl. 20.00

Kanarifansen synger om «Fort Åråsen», men Åråsen har langt fra vært et fort i oppgjørene med Rosenborg. Trønderne trives nemlig svært godt på Lillestrøms hjemmebane.

Siden årtusenskiftet har Lillestrøm kun vunnet to av tolv hjemmekamper mot Rosenborg. I fjor vant RBK hele 5-2 på Åråsen. Da scoret Morten Moldskred (2), John Chibuike, Borek Dockal og Jim Larsen Rosenborgs mål.

Lillestrøm og Rosenborg er de to klubbene i Norge som har vært i toppdivisjonen lengst. Det er mye som står på spill når storlagene møtes.

– Når to så stolte klubber møtes er det enormt trykk på tribunen. Spillerne er enormt giret, sier Erling Knutzson.

– Det er en av de store kampene, i alle fall for vår del, legger Frode Kippe til.

LES: Sandnes Ulf foran kampen mot Brann: – Brann er et komplett lag og favoritter til å vinne serien
LES: LSK-spiller spøkte om Ujah-retur

– Vil flyte på entusiasmen
TV 2s fotballekspert Petter Myhre tror grunnen til den gode RBK-statistikken er at trønderne skjerper seg ekstra før møtene med gultrøyene.

– Det har vært en sterk rivalisering mellom klubbene. Det er alltid mye tilskuere og god atmosfære, noe jeg tror får det beste av konsentrasjon og ferdigheter ut av Rosenborg-spillerne.

– Hva er grunnen til rivaliseringen?

Det tror jeg har sammenheng med seriefinalen i 1985. Rosenborg lå ett poeng bak Lillestrøm før den siste kampen. De slo Lillestrøm 1-0 foran 30.000 tilskuere. Det førte til en ekstrem rivalisering.

Myhre mener Lillestrøm har en bedre sjanse enn på lenge til å ta RBKs skalp.

– LSK har skapt en ny entusiasme rundt klubben. De har bygget opp en tro rundt laget som jeg tror de vil flyte på. I tillegg er det flere spørsmålstegn rundt RBK i år. I perioder styrte jo Brann spillet mot dem på Lerkendal, sier Myhre, og fortsetter:

For å si det litt flåsete tror jeg LSK vil vise sitt hjemmepublikum at de vil blø for drakta. Det vil overraske meg hvis de ikke stuper ut fra startblokkene, sier Myhre.

LES: RBK ser etter Prica-erstatter

Varsler dødballkrig
Resultatmessig ble det en skuffende serieåpning for kanarifuglene. 0-0 mot Hønefoss rimer dårlig med Romerike-klubbens ambisjoner. Hele åtte spillere har blitt hentet før sesongstart. En av dem, Johan Andersson, melder seg klar til kamp etter et kort skadeavbrekk. Andersson fikk et kort innhopp mot Hønefoss.

– Kroppen kjennes bra. Muskelen må leges litt lenger og bli litt mer spenstig, bare. Så det ser absolutt bra ut, sier Andersson til lsk.no.

På AKA Arena viste Lillestrøm at laget ikke har glemt gamle kunster. Ved flere anledninger skapte gultrøyene store sjanser etter dødballer. Og nettopp dødballene kan bli viktige mot RBK.

– Jeg tror det kan bli mye kriging på dødballer og på innlegg i boksen. Nystuen er Norges beste hodespiller, så han får ta Steffen Iversen. Jeg får ta Larsen, smiler Kippe.

LSK10
LSK10

Myhre er usikker på hvordan Rosenborg vil angripe kampen.

Det blir veldig interessant å se hvordan RBK angriper kampen. Føler Rosenborg at de er så gode at de skal ut og styre kampen? Samtidig er LSK sårbare når de står høyt i banen, sier Myhre.

Alle kampene mellom LSK og RBK på Åråsen siden årtusenskiftet:
30.09.2011 Lillestrøm-Rosenborg 2-5
10.07.2010 Lillestrøm-Rosenborg 1-2
26.04.2009 Lillestrøm-Rosenborg 1-2
26.10.2008 Lillestrøm-Rosenborg 4-2
21.10.2007 Lillestrøm-Rosenborg 4-1
09.04.2006 Lillestrøm-Rosenborg 3-3
01.05.2005 Lillestrøm-Rosenborg 1-1
02.05.2004 Lillestrøm-Rosenborg 2-2
21.09.2003 Lillestrøm-Rosenborg 0-6
01.05.2002 Lillestrøm-Rosenborg 0-1
13.10.2001 Lillestrøm-Rosenborg 1-2
19.04.2000 Lillestrøm-Rosenborg 0-2