kebnekaise-ulykke-miljø - Ingen akutt miljøfare etter Kebnekaise-ulykken

Alle involverte instanser konkluderer med at det ikke er behov for akutte miljøtiltak etter flyulykken på Kebnekaise tidligere denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere aktører har samarbeidet for å utrede miljøkonsekvensene den tragiske flyulykken kan ha ført med seg. Eksperter fryktet at olje- og parafinlekkasjer fra Hercules-flyet kunne føre til alvorlige ødeleggelser.

– For øyeblikket er det ikke behov for akutt innsats, sa redningssjef Thomas Winnberg i redningstjenesten i Kiruna torsdag.

Sammen med blant andre Fylkesmannens krisehåndteringsenhet og det svenske og norske forsvaret har Kiruna kommune hatt møte om det videre arbeidet på ulykkesstedet.

– Visse deler av drivstoffet som ligger på isbreen vil fordampe. Resten vil bli spredt gjennom elver og bort fra breen når snøen smelter. For å være på den sikre siden vil vi ta prøver av snøen og vannet. Men vi tror ikke at parafininnholdet vil være høyt nok til å være skadelig for mennesker eller dyr som drikker av vannet, sier Rebecca Möller, fungerende sjef ved Fylkesmannens enhet for miljøanalyse.

Det er tatt prøver av vannet allerede, men man venter ikke å finne spor av forurensning i disse ettersom snøen på Kebnekaise ikke er begynt å smelte. (©NTB)