Mange nordmenn har tradisjon med å handle i Sverige i påsken. ¿ Det er ikke harry, mener direktør i Handel Virke. ¿ Det er lurt. (Foto: Øijord, Thomas Winje)
Mange nordmenn har tradisjon med å handle i Sverige i påsken. ¿ Det er ikke harry, mener direktør i Handel Virke. ¿ Det er lurt. (Foto: Øijord, Thomas Winje)

Dette lønner seg å kjøpe på svenskegrensa

– Å handle på svenskegrensa er fornuftig, for det er mye å spare, sier direktør i Handel VIRKE.

– Det å dra på handletur til Sverige, det er ikke harry, det er fornuftig fra forbrukerens side, sier Thomas Angell, Direktør, Handel VIRKE, til God morgen Norge.

Å dra på handletur til svenskegrensa er blitt en tradisjon for mange nordmenn, og ifølge Angell, kan det være lurt.

Les også: Slik stopper du tyven i påsken

Mye å spare

Den totale grensehandelen var i fjor på 11, 5 milliarder kroner, og det er ingen grunn til at det skal bli noe mindre i år.

– Rent statistisk så kreves det bortimot, 10 000 arbeidsplasser til å selge en slik varemengde, så det sier jo noe om dimensjonen.

Det er vel ikke så overraskende at Norges handlesstand synes omsetningen skulle vært i norske butikker, men Angell forstår forbrukeren.

– Forbrukeren innretter seg fornuftig, for det er mye å spare, sier han.

Les også: Ikke la deg lure av søte tegneseriefigurer på maten

Dette er lurt å handle i Sverige

(kilde:svenskeportalen.no):

I følge analyseselskapet Opinion handler hele 83% av svenskehandlerne kjøtt, mens andre populære varer er godteri (kjøpes av 60%), tobakk (54%) og drikkevarer (50%).

Spesielt gode kjøp

Valutaforskjellen gjør det meste billigere i Sverige, men noe er ekstra billig. Spesielt mye er det å spare på europeiske landbruksvarer som det her i landet er høy beskyttelsestoll på:

*Te

*Frosne bær

*Vitaminer

*Krydder

*Franske oster og europeiske delikatesser

Det går godt an å spare over 60 prosent på kjøtt, rundt 60 prosent på tobakk og nesten 40 prosent på alkohol. Men også en rekke andre varer får du til rundt halv pris. Knekkebrød, potetmos, ferdig frossenmat, hermetikk, margarin, frosne grønnsaker, forskjellige oster, spagetti, ris og fisk. Frossen torskefilet og rødspettefilet får du 45 prosent billigere i Sverige.

Dette er ikke billigere

Enkelte ting kan man med fordel glemme. Det gjelder generelt for varer vi kjøper på verdensmarkedet og som EU produserer og har beskyttelsestoll på:

*Eksotisk frukt

*Bleier

Frukt og grønnsaker kan en ofte finne like billig i enkelte norske dagligvareforretninger. Det skyldes at EU har høyere toll på en del frukt og grønnsaker for å beskytte egenproduksjon. Dermed blir varer fra Israel og andre eksportører av landbruksvarer utenfor Europa dyrere enn de er i Norge.

Heller ikke brus er det nevneverdig mye å tjene på å ta med seg fra Sverige. Literprisen på både cola og Farris er ofte mindre (på 1,5 liters flasker) enn i en del svenske varehus.

Derimot er det mye å spare dersom du kjøper colaen i små bokser. Mange steder koster 24 bokser 69 svenske kroner, mens det ikke er uvanlig å betale opp i mot 10 norske kroner pr. boks i Norge, eller mao. 240 norske kroner for 24 bokser.

Les også: 280 000 nordmenn reiser til Hellas i år: Slik kan du hjelpe kriserammede grekere

Billige polvarer

Prisen på både øl, vin og brennevin i snitt 34 prosent billigere i Sverige enn i Norge.

På trelitersdunkene med rødvin er det halv pris. En kartong pappvin av merket JP Chenet Cabernet Syrah koster 345 kroner på Vinmonopolet. Systembolaget skal ha knappe 160 kroner.