Steven Gerrard (Foto: Tim Hales/Ap)
Steven Gerrard (Foto: Tim Hales/Ap)

Liverpool ligger på nedrykksplass på 2012-tabellen

Kun Wolverhampton har tatt færre poeng enn Liverpool etter nyttår.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Det er ikke lett å være Liverpool-supporter om dagen. Klubben noterte seg for sesongens foreløpige bunnpunkt i forrige hjemmekamp mot Wigan. Scoringer av Shaun Maloney og Gary Caldwell sørget for at bortelaget kunne ta med seg tre verdifulle poeng fra Anfield.

For en drøy uke siden var det QPR som lo sist i møte med Kenny Dalglish sitt mannskap. Men det er ikke bare bunnlagene som plukker trepoengere mot Merseyside-klubben.

Etter nyttår har Liverpool tapt sju av elleve kamper. Kun Wolverhampton har tapt flere kamper enn Steven Gerrard & co. i 2012.

Faktisk ligger Liverpool på nedrykksplass på 2012-tabellen (saken fortsetter under tabellen):

Plassering

Lag

Poeng

1.

Manchester United

28

2.

Manchester City

25

3.

Arsenal

22

18.

Liverpool

8

19.

QPR

8

20.

Wolverhampton

5

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker mener det er helt uhørt at den tradisjonsrike klubben fomler i bunnen av 2012-tabellen.

– Det er en helt uakseptabel formrekke de har nå. Stoke kan havne foran Liverpool i år. Det er helt uhørt om man ser på pengebruk og ressursbruk, sier Alsaker.

LES: Caldwell ødela Reinas jubileumsfest og ga Wigan nytt håp i bunnen
LES: – Ikke på agendaen å skifte ut Kenny Dalglish

– For lite kvalitet i laget
Alsaker mener det er flere grunner til at det har gått trådt for Liverpool etter nyttår. Han nevner trofé-fokus, Agger-skade og Suarez-suspensjon som de tre viktigste faktorene.

– Det har vært et betydelig fokus på trofeer. Det er et moment som skiller seg fra før jul. Cupkampene mot Manchester City og Manchester United har nok tatt mye fokus. Liverpool har levert i de kampene, og det synes jeg kjennetegner Liverpool anno 2012. Det er et lag som fremdeles kan, med The Kop i ryggen og i respekt for Dalglish, løfte seg i enkeltkamper. Det er også et lag som er for dårlig ute ut og uke inn. Det er for lite kvalitet i det Liverpool-laget vi ser nå. Det er helt åpenbart, sier Alsaker, og fortsetter:

– Særlig hjemme er det helt forskrekkelig. Borte har det ikke vært så ille, men hjemme er mangelen på kvalitet slående. De dominerer kampene og har enormt mye ball, men det er for dårlig på den siste tredjedelen. Det er spesielt bevegelsene innenfor motstandernes 16-meter som er for dårlig. Mot Wigan var det helt grusomt. Det ble slått en del gode innlegg, men det var fullstendig dødt inne i boksen. Sammenligner man med Manchester United, som er best i Premier League på akkurat det, så får man totalsjokk. Det er overraskende når Dalglish er Dalglish - en spiller med en sånn målteft og forståelse for spillet. Det overrasker meg at han ikke klarer å formidle det bedre, sier Alsaker.

Steven Gerrard (Foto: Tim Hales/Ap)
Steven Gerrard (Foto: Tim Hales/Ap)

Alsaker mener Daniel Aggers skadefravær har ødelagt for Liverpool - både offensivt og defensivt.

– Daniel Aggers fravær tror jeg har hatt mye å si. Både fordi Carragher kanskje har passert middagshøyden, men kanskje enda mer fordi Liverpool mister veldig mye offensivt uten Agger. Agger og Skrtel var fantastiske i høst. De kompletterer hverandre veldig fint, sier Alsaker.

Steven Gerrard har vært på banen i seks av Liverpools sju tap etter nyttår. Alsaker gir likevel kapteinen godkjent.

– Gerrard har vært ganske bra. Det du ikke får av Gerrard lenger er suserne fra 30 meter og inn. Den dimensjonen har blitt vesentlig svekket hos Gerrard. Han er en veldig dominerende figur i Liverpool-laget. Kanskje kollektivet løftet seg litt når han var ute, sier Alsaker.

Kritisk til Carroll og Henderson
Før sesongen hentet Liverpool en rekke spillere som skulle løfte laget fra forrige sesongs 6. plass. Andy Carroll og Jordan Henderson er blant de innkjøpte spillerne som får stryk av kommentatoren.

– De kjøpte Downing, som spiller i en posisjon hvor Liverpool har slitt mye. Jeg mener fremdeles at Downing kan være et ok kjøp, men jeg synes han lider veldig av at det er så dødt. I tillegg spiller han veldig ofte på høyrekanten. Han gjorde det med hell i Aston Villa, for all del, men han er mest effektiv når han får lagt inn fra venstre. Kombinasjonen Downing-Carroll skulle gitt mye mål, men det har jo ikke gitt et eneste. Carroll er for dårlig. Enkelt og greit. Til den prisen er han altfor dårlig. Sammen med Henderson er han hinsides av å være i nærheten. Charlie Adam kostet mindre, og jeg synes han har levert mer enn Henderson og Carroll, sier Alsaker.

Andy Carroll (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Andy Carroll (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Da Kenny Dalglish tok over Liverpool i januar i fjor var det mange Liverpool-tilhengere som håpet på en ny storhetstid. Alsaker tror ikke det vil skje med skotten som manager.

– Liverpools dilemma er at de sitter med en manager som ikke har kapasitet til å ta dem tilbake helt i toppen. Samtidig er det en legende vi snakker om. Det er veldig belastende å la ham gå nå. I tillegg sitter Liverpool med spillere som åpenbart er for dårlige. De har stupt i verdi mens de har vært i Liverpool, sier Alsaker.