TIPS: Her får du tipsene til hvordan du får en knallpåske. (Foto: TV 2 MONTASJE)
TIPS: Her får du tipsene til hvordan du får en knallpåske. (Foto: TV 2 MONTASJE)

Her er tipsene som redder påsketuren

Skal du ut på tur i påsken? Her får du tipsene som kan redde turen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hyttetur i påsken er tradisjon for mange, og tv2.no har samlet noen tips som kan gjøre turen til en suksess.

Selvfølgelig skal du følge fjellvettreglene, og ikke legge ut på langtur uten å lytte til erfarne fjellfolk. Følg med på værmeldingene, og husk at det ikke er noen skam å snu!

Men det er også flere andre forberedelser du kan gjøre, slik at du ikke bare unngår at turen blir en katastrofe, men gjør påsken 2012 til en tid du tenker tilbake på med glede.

Før du reiser hjemmefra kan det være greit å lese 10 råd for hvordan du sikrer boligen din mot tyveri.

Transporten

Påskeferien starter oftest med en transportetappe. Enten det er med bil, fly tog eller buss, er det viktig å pakke riktig. Underholdning til barna sikrer mindre stress og mas på veien, slik at sjåføren kan konsentrere seg om veien. Lydbøker, quiz og musikk kan være god underholdning for hele familien.

IKKE STRESS: Nyt køen og stopp underveis. I påsken er det bilkø,
  og sånn er det bare. (Foto: TV 2)
IKKE STRESS: Nyt køen og stopp underveis. I påsken er det bilkø, og sånn er det bare. (Foto: TV 2)

Å gjøre bilturen til en del av ferien, og stoppe underveis hvis det er noe spennende å se på gjør at bilturen kan virke kortere.

LES OGSÅ: Her er UPs påskeplan

Statens vegvesen oppfordrer alle påsketrafikanter til å tilpasse farten etter forholdene, holde køen og bruke hodet.

– Det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Skiturene

Ingenting er som bakglatte ski når du har planer om en hyggelig tur i skisporet. Temperaturene kan svinge etter hvert som du kommer oppover fjellet, og da er det lurt å ha alternativ skismøring med på turen.

REDNINGEN: Varehussjef hos XXL viser frem redningen på skiturer;
  ekstra skitupp og skifeller. (Foto: JONAS F. CHRISTOFFERSEN/ TV 2)
REDNINGEN: Varehussjef hos XXL viser frem redningen på skiturer; ekstra skitupp og skifeller. (Foto: JONAS F. CHRISTOFFERSEN/ TV 2)

Feller på skiene kan være et godt alternativ på toppturen. Da går turen opp fjellet som en drøm. Når du er ferdig med stigningen er det bare å rulle dem sammen og putte dem i sekken.

LES OGSÅ: Her kan du sjekke skiforholdene

En ekstra skitupp i sekken kan virkelig gjøre forskjellen hvis uhellet først er ute. Råtten snø er ofte synonymt med påsken, og hvis uhellet først er ute kan turen hjem bli altfor lang.

Barn i skisporet

For å gjøre starten på turen med smertefri for barna kan det ifølge Turistforeningen være lurt å forberede dem på turen enten kvelden i forveien eller ved frokostbordet. Ikke la turen komme overraskende på dem.

I tillegg er det lurt å gjøre klar provianten og pakke sekken før du kler på barna. Dette sikrer mindre dødtid der barna sitter og venter på at du skal bli ferdig.

Det kan også være lurt å ta med barna i planleggingen av turen, og la dem bestemme tempoet underveis. Stopper dere på veien er det lurt å holde barna i aktivitet slik at de ikke fryser, og da holder også du deg varm.

Har du hund kan denne kanskje være med å dra litt eldre barn i skisporet?

Husk også solkrem og solbriller. Solen er ofte sterk i påsken, og du ser ikke så dum ut med brilleskille som du tror.

Proviant

Lunsjen i sporet bør være næringsrik og gi ekstrakrefter til alle i turfølget. Brødskiver eller pølser på bålet og frukt er rakettbrensel for ivrige skigåere. Vann og varm drikke på termos er også viktig for å holde moralen oppe.

Og når vi snakker om moral, så kan det være greit å pakke litt godsaker i sekken også. Lokkemat som appelsiner, nøtter, frukt og sjokolade er enkelt å dele. I sporet kan ting som pastiller og små sjokolader fungere bra som premie og inspirasjon på vei mot målet.

Hva er ditt beste påsketips? Diskuter i kommentarfeltet under.

Variér aktivitetene

Kanskje en fridag fra skisporet også er fint for barna? Det finnes mye å gjøre rundt hytta for barna. Dere kan pynte utenfor med snømenn, huler og

SNØMANN: En snømann er moro å lage, og er noe hele familien
  kan gjøre sammen. (Foto: COLOURBOX.COM)
SNØMANN: En snømann er moro å lage, og er noe hele familien kan gjøre sammen. (Foto: COLOURBOX.COM)
snølykter, og når mørket kommer kan dere tenne lyktene og nyte resultatet av arbeidet dere har lagt inn før barna går og legger seg.

Påskepynten trenger ikke være like gjennomført som julepynten. Stikk små hull i toppen og bunnen av egget, og blås i vei! Deretter kan dere male eggene og henge dem opp rundt omkring.

Plukk seljebuketter med gåsunger, så har du noe å henge opp eggene i også.

LES OGSÅ: Slik pynter du til påske

Og eggerøre til frokost dagen etter? Ja takk.

Skirenn og lammestek

Påskerennet er moro for både voksne og barn. Og synes du dere er for få? Inviter naboen over da vel. Dette kan bli en hyggelig tradisjon for alle som er med, og du trenger ikke arrangere Birkebeineren eller Vasaloppet.

Lag en liten løype med innlagte utfordringer som quiz, snøballkasting på blink eller en konkurranse om hvem som kan spise opp en lakrislisse først uten å bruke hendene. Medaljeseremoni eller diplomer til alle deltagerne gir inspirasjon til små og store.

På Påskeaften spiser mange lammestek. God morgen Norge-kokken Wenche Andersen har en kjempegod honning, sitrus- og rosmarinkrydret lammestek med ovnsbakte poteter og grønnsaker. Det høres kanskje vanskelig ut, men denne middagen lager seg nesten selv. Steken skal stå lenge i ovnen, men da kan du gjøre helt andre ting.

PÅSKELAM: Honning, sitrus- og rosmarinmarinert lammestek er
  et veldig godt alternativ. (Foto: TV 2)
PÅSKELAM: Honning, sitrus- og rosmarinmarinert lammestek er et veldig godt alternativ. (Foto: TV 2)

Lukk og lås

Når tiden har kommet for å reise hjem, må du passe på at du forlater hytta i samme stand som du ønsker å komme igjen til. Ingen ønsker å komme opp til en skitten hytte, så ta en rask sveip med kosten, og pass på at alt er stengt og lukket.

Hvis ikke brannvarsleren gikk mens du laget påskematen er det greit å sjekke at det er batterier i den også før du drar, slik at du kan sette inn nye batterier.

På veien hjem gjelder samme råd som til: Ta hensyn til forholdene, andre bilister og husk at det er bedre å komme hjem sent enn å ikke komme hjem i det hele tatt.

Ikke glem det viktigste: Godt humør! Og har du ikke godt humør, finnes det alltids sjokolade.