Clayton Osbon jetblue (Foto: CBS/Scanpix)
Clayton Osbon jetblue (Foto: CBS/Scanpix)

Pilot før han gikk amok: – Ingenting betyr noe lenger

Co-piloten ble så skremt av kapteinens stadig mer absurde utsagn, at han låste ham ute fra cockpiten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flykaptein Clayton Osbon i JetBlue ble onsdag siktet for å ha satt flyet og alle om bord i akutt fare, da han gikk fullstendig amok mens flyet var i luften.

I rettsdokumentene som fulgte med siktelsen, kommer det fram nye detaljer om dramaet om bord, skriver nyhetsbyrået AP.

Skjelte ut flygelederne

Osbon kom uvanlig sent til flyet da det skulle ta av fra New York til Las Vegas tirsdag. Likevel var det ingenting som vekket co-pilotens mistanker før de var kommet vel opp i luften. Da begynte Osbon å snakke usammenhengende om religion.

Like etter skjelte han ut flygelederne over sambandet og ba dem være stille, før han slo av radioen fullstendig. Han begynte også å skru ned lyset på monitorene i cockpiten.

Les også: Pilot gikk amok på fly

– Osbon forsøkte å samsvare fullstendig urelaterte tall, som ulike radiofrekvenser. Og han snakket om synden i Las Vegas, forklarer FBI-agent John Whitworth i rettsdokumentet.

– Vi skal ikke til Vegas

Men da Osbon kom med skremmende uttalelser som «ingenting betyr noe lenger», «vi skal ikke til Vegas» og «nå må vi ha en god porsjon tro» gikk det kaldt nedover ryggen til kollegaen.

Han foreslo da for Osbon å hente inn en passasjer, som også var pilot.

Osbon reagerte da med å storme ut av cockpiten i sinne. Co-piloten fikk hentet inn passasjeren og låste døren. I mellomtiden var kapteinen på toalettet, men da han oppdaget at han ikke fikk komme tilbake i cockpiten, gikk han fullstendig amok i kabinen.

Ingenting betyr noe lenger.

Passasjerene var vitne til at han løp ned midtgangen, tok sats og sprintet fram til cockpiten igjen. Samtidig ropte han at Al-Qaida hadde plassert en bombe i flyet og at de ville styrte.

Den rabiate piloten hamret på cockpitdøren og forsøkte ulike tallkombinasjoner på låsen, før co-piloten sa over høyttaleranlegget at noen måtte få kontroll på ham.

Bundet av passasjerene

Flere passasjerer måtte da overmanne Osbon og bakbinde ham med et setebelte. Samtidig ba co-piloten om å få nødlande i Amarillo, Texas.

– Vi blir nødt til å lande i Amarillo, vi har en nødssituasjon. Vi trenger å prioriteres i Amarillo, var nødmeldingen fra flyet.

Etter 20 minutter landet flyet, der politiet ventet. Osbon ble innlagt på Northwest Texas Healthcare System der han fortsatt får behandling.

Senest i desember 2011 fikk han godkjent legeattest og flyselskapet har aldri mottatt en eneste klage på ham.

Kristen, men ikke fanatisk

Den absurde og farlige atferden tirsdag kom svært overraskende på venner og kolleger.

– Jeg aner ikke hva som har skjedd. Dette ligner ikke Clayton. Han er alltid glad og tenker positivt. Han har aldri klaget på noen ting, sier naboen Erich Thorp.

En annen venn av Osbon sier piloten var kristen og hadde blitt stadig mer religiøs i det siste, men at han ikke var fanatisk.

I tillegg til pilotjobben, jobbet han som selger av helsedrikker på såkalte «home parties».

604118