PROTESTERTE UTENFOR STORTINGET: Rundt hundre personer, inkludert mulla Krekar, demonstrerte i Oslo sentrum tidligere denne måneden for å vise sin misnøye med koranbrenning. (Foto: Eivind Griffith Brænde)
PROTESTERTE UTENFOR STORTINGET: Rundt hundre personer, inkludert mulla Krekar, demonstrerte i Oslo sentrum tidligere denne måneden for å vise sin misnøye med koranbrenning. (Foto: Eivind Griffith Brænde)

Krekar hylles av unge tilhengere: – Kun et tidsspørsmål før noen griper til våpen

Flere unge, radikale norske muslimer hyller mulla Krekar. Abid Raja er bekymret for radikaliseringen av unge muslimer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det samme miljøet som sto bak karikaturprotestene gir nå sin støtte til mulla Krekar, skriver VG Nett. Ifølge avisen har støtten til Krekar fra unge, radikale norske muslimer eksplodert den siste tiden.

Venstre-politiker Abid Raja mener feilaktig integrering fører til radikalisering av unge muslimer.

– Det er helt klart at man bør være bekymret. Dersom man ikke Lykkes med integrering av borgere i Norge, vil det kunne være mat for karismatiske ledere som er islamister, til å plukke de opp og påvirke deres unge sinn til å gjøre fatale handlinger, sier han til TV 2.

«Onkel Krekar»

På et nettsted blir mulla Krekar hyllet og kalt «onkel». Et av medlemmene på nettsiden kaller Krekar «løven av muslimene i Norge», andre kaller ham «Løve av tawheed». Tawheed betyr «troen på at Gud er én».

Krekar blir også hyllet for sine angivelige trusler mot Norge og nordmenn.

– Mulla Krekar er en ideolog, tenker og lærer. Vi registrerer at det også er andre som ytrer seg om ham som fremstår som islamister, men vi som forsvarere er opptatt av han ikke blir assosiert med deres ståsted og standpunkter, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Shoaib Sultan, tidligere leder i Islamsk Råd, mener unge radikale islamister har kastet seg på saken etter at Krekar igjen har fått stor oppmerksomhet i norske medier.

Les også: Her blir TV 2s team angrepet på Tøyen

Tidsspørsmål før noen tar til våpen

Mandag ble mulla Krekar dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett. Dagen etter ble han pågrepet av PST i sitt hjem på Tøyen i Oslo. Samme kveld kastet unge Krekar-tilhengere steiner mot TV 2s team utenfor Krekars bolig.

Mens TV 2-teamet skulle gå på direktesending på nyhetene klokken 21, begynte ungdommene å rope og steinene haglet rundt TV 2s fotograf og journalist.

Abid Raja mener det er urovekkende at noen lar seg påvirke av mullaens retorikk.

– Det er skremmende å se at folk lar seg påvirke at hans retorikk, og det er bare et tidsspørsmål før noen vil velge å følge de oppfordringene og gripe til våpen, sier han.

LES OGSÅ: PST holder øye med et hundretall islamister

– Bør avhøre Krekar på nytt

Mulla Krekar anket dommen på stedet mandag. Onsdag bestemte Oslo tingrett at han skal varetektsfengsles i åtte uker, men også fengslingen kan bli anket.

– Nå skal vi ha et møte hvor vi går gjennom kjennelsen på en grundig måte, så vil vi ta stilling til om dette er noe som skal ankes, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til TV 2.

Han mener det er naturlig med et nytt avhør om de nye truslene.

– Vi vil også i løpet av dagen forsøke å ha en dialog med PST i forhold til om det er naturlig å ta et avhør av mulla Krekar i forhold til de nye forholdene, sier han.

(NTB/TV 2)