donaldbilde (Foto: Egmont)
donaldbilde (Foto: Egmont)

Donald må kle på seg etter nakenklage

– Frykter hva en slik eksponering av nakenhet kan gjøre med barnas utvikling.

(Dette var en aprilspøk fra God Kveld Norge-redaksjonen)

Helt siden det første nummeret av Donald Duck & Co kom ut i 1948 har generasjoner av nordmenn fulgt historiene om endene i Andeby.

Etter flere klager fra sinte lesere, vil det nå bli satt en stopper for den lettkledde stilen til endene.

– Eksponering av nakenhet

duck (Foto: Egmont)
duck (Foto: Egmont)
De siste årene har Egmont Serieforlaget AS ukentlig fått henvendelser fra bekymrede foreldre som er svært urolige for hva eksponeringen av nakenhet kan gjøre med små barn.

Klageomfanget har vært størst i de skandinaviske landene og hos tyske Egmont Ehapa Verlag GmbH. Hos Egmont International i Danmark har derfor sett seg nødt til å gjøre drastiske endringer i Andeby. Avgjørelsen kom i etterkant av en forbrukerklage i Danmark.

– Små barn er svært påvirkelig i forhold til tegneserier med sterke farger, enkle figurer og morsomme dyreskikkelser. Vi frykter hva en slik eksponering av nakenhet kan gjøre med barnas utvikling på sikt og med deres forhold til nakenhet, spesielt fordi Donald er så populær hos barn helt ned i 3-4 års alderen, skriver forbrukermyndighetene i klagen.

Les også: Slik reagerer Dorthe på Donald-parodien

Mer klær for Donald

Egmonts egen tegneseriefabrikk ECC (Egmont Creative Center ), som utvikler manus og tegner bl.a. Donald Duck & Co, har blitt pålagt nye strenge retningslinjer.

– ECC er blitt pålagt å dekke til de nedre partiene av endene i tiden framover, forteller Donald-redaktør Marius Molaug til «God kveld Norge» og legger til:

– Dette rammer ikke bare Donald, guttene, Onkel Skrue og Anton, men også skjørtelengden til Dolly, bestemor Duck, Hetti Letti og Netti, og mange flere.

Les også: Her gir Dorthe fra seg tronen for første gang i God kveld Norges historie

donnald (Foto: Egmont)
donnald (Foto: Egmont)

– Trist, men forståelig

Redaktøren er ikke overbegeistret for de nye endringene, men har forståelse for endringene som nå bli gjort.

– Dette er selvsagt veldig trist, da Donald Duck & Co har en stor plass i hjertet til den norske befolkningen og vi ønsker nødig å endre på disse tradisjonsrike figurene. Men vi har stor forståelse og respekt for at Egmont International tar disse grepene for å verne om barna. ECC er allerede i gang med å utvikle klesplagg som skal løse denne utfordringen, sier han.

Hvilke farge bør Donald Duck ha på buksene sine? Ta diskusjonene i kommentarfeltet under.