funkis1 (Foto: Espen Gulbrandsen)
funkis1 (Foto: Espen Gulbrandsen)

Kjøpte loftsleiligheter i Oslo – får ikke flytte inn

16 kjøpere har ventet i et halvt år. – Leilighetene er brannfeller.

Hvert år omsettes rundt 30.000 nybygde boliger i Norge. De aller fleste av disse selges før de er ferdige. Hva gjør du hvis du oppdager en alvorlig mangel først etter at du har flyttet inn?

– Det er en stor utfordring når man skal ut å kjøpe seg nybygd leilighet, først og fremst fordi det er en masse tekniske krav som folk flest ikke kjenner til, sier Ola Fæhn, advokat og daglig leder i Forbrukeradvokaten til TV2 hjelper deg.

I en funkisgård på Torshov i Oslo ble loftet omgjort til 22 splitter nye og moderne leiligheter med takterrasser i fjor. Prisen var på mellom 2 og 5 millioner kroner, avhengig av størrelse. Funkisloft AS rakk å selge 16 av disse leilighetenefor tilsammen 55 millioner kroner, før brannvesenet plutselig kom på tilsyn og ga dem sjokkbeskjeden: Leilighetene tilfredstilte ikke kravene til brannsikkerhet.

Les også: Tonjes leilighet ble tatt over av kakerlakker

Venter i uvisshet

Funkisloft AS rakk å selge 16 av disse leilighetene før brannvesenet plutselig kom på tilsyn og ga dem sjokkbeskjeden: Leilighetene tilfredstilte ikke kravene til brannsikkerhet.

Brukstillatelsen ble trukket tilbake, og de som hadde rukket å flytte inn fikk dermed beskjed om at de bodde der ulovlig. De som trodde de skulle få flytte inn i fjor sommer eller høst, venter fortsatt i uvisshet om når en ny brukstillatelse kommer på plass.

Saken fortsetter under bildet.

funkis6 (Foto: Espen Gulbrandsen)
funkis6 (Foto: Espen Gulbrandsen)

Se også: Har bodd på kontoret ett år mens de har ventet på forsikringsselskapet

– Latterlig å bli kastet ut

– Jeg fikk jo litt sjokk når jeg fikk vite at leiligheten jeg hadde kjøpt faktisk er en brannfelle, sier Stian Lillelid til TV 2 hjelper deg. Han var en av dem som ble kastet ut etter å ha flyttet inn i drømmeleiligheten han hadde betalt godt over fire millioner kroner for.

Takterrassen hans er bygget som et atrium med fire vegger som er ca. tre meter høye, der tre av veggene har vinduer inn til leiligheten, og en vegg vender ut mot gaten.

Stian viser oss vinduene som er for små i følge forskriften til å bruke som rømningsvei, og han har heller ingen mulighet til å komme seg opp på taket hvis bygningen skulle begynne å brenne.

– Jeg blir veldig oppgitt, for jeg har brukt ganske mye penger på en helt ny leilighet, som jeg faktisk forventer skal være godkjent i henhold til alle forskrifter og lover. Så skal de komme å kaste meg ut, fordi utbygger har gjort masse feil. Det synes jeg er ganske latterlig, sier Lillelid, som understreker at alt ble presentert som å være i skjønneste orden under salget.

Les også: Martine overførte penger til svindler – fikk leilighet som ikke eksisterte

– Utbyggere slurver oftere

– Vi oppdager oftere og oftere på tilsyn at utbyggere har slurvet med brannsikkerheten når de bygger ut eksisterende loft eller kjellere til boligformål. Funkisloftet vi ser her er et av de verre eksemplene vi har sett, når det gjelder å ikke sette brannsikkerheten i fokus, sier Martin Bloma, tilsynsleder i Brann- og redningsetaten.

Han beskriver leilighetene som brannfeller slik de var da de ble solgt til kjøperne, fordi man hadde blitt fanget i leiligheten uten mulighet til å komme seg vekk hvis det hadde begynt å brenne.

Funkisloft AS er på sin side sterkt uenig i at leilighetene kan karakteriseres som brannfeller, blant annet fordi vinduene tilfredstiller minstekravene, og at det i dag er en rekke mulige rømningsveier hvis det begynner å brenne.

– De må gjerne mene det, men vi mener det er et beviselig faktum at leilighetene var brannfeller da vi var på tilsyn, slår Bloma fast. Han er også uenig i at vinduene tilfredsstiller minstekravene til størrelse.

– Da hadde vi ikke hatt en sak, hvis vinduene tilfredstilte kravene, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

funkis7 (Foto: Espen Gulbrandsen)
funkis7 (Foto: Espen Gulbrandsen)

Les også: Kent er en av Norges mest uheldige huskjøpere

Kan ha krav på halv million

Stephan Guth og Regine Baur-Guth er blant dem som har ventet i over et halvt år på å flytte inn.

– Da vi kjøpte leiligheten var jo alt i orden, og vi gledet oss mye til å kunne flytte inn om kort tid, men nå sitter vi her etter seks-sju måneder og er ganske frustrerte, sier Stephan, som også viser til at det ikke var noe i kontrakten som skulle tilsi at noe var galt.

Det aller vanskeligste for Stephan og Regine har vært å ikke kunne planlegge noe i ventetiden, eller vite når de kan si opp leiligheten de bor i nå. Ekteparet kontaktet advokat, som kom fram til at de har krav på dagmulkt.

Fordi leiligheten deres kostet over fem millioner, vil dagmulkt etter seks måneders venting utgjøre en halv million kroner. Men Funkisloft AS fraskrev seg alt ansvaret ved å skylde på at det var entreprenøren de hadde kjøpt prosjektet av som hadde gjort feil, og at offentlige myndigheter var for trege.

Saken fortsetter under bildet.

funkis2 (Foto: Espen Gulbrandsen)
funkis2 (Foto: Espen Gulbrandsen)

Les også: Leiligheten krympet 18 kvm etter at de flyttet inn

Vil være åpne for å ta ansvar likevel

Boligprodusentenes forening reagerer på at utbygger ikke tar ansvar for forsinkelsen.

– Selger kan ikke skylde på andre i et slikt tilfelle som dette. Her vil det være klart at forbruker har krav på dagmulkt, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening.

Da TV 2 hjelper deg får et møte med utbyggeren som solgte leilighetene, Funkisloft AS, svarer de at de likevel vil ta ansvar overfor kjøperne, men at de vil ta en diskusjon om kompensasjon først etter at leilighetene er ferdigstilte. Årsaken til det, er at de mener de først da vil få en meningsfylt diskusjon som erstatning, fordi man da har klarhet i hva ulempen og mangelen består i.

– Vi er åpne for å ta ansvar og vi er ikke minst åpne for å finne løsninger som begge parter kan bli noenlunde fornøyd med, sier Bjarne Samuelsen, daglig leder i Funkisloft AS.

Saken fortsetter under bildet.

funkis5 (Foto: Espen Gulbrandsen)
funkis5 (Foto: Espen Gulbrandsen)

Les også: Utbygger er dømt til å betale Anne-Mette 110.000 kr for heksesot

– Visste ikke at de var ulovlige

– Men hvordan kunne dere selge leiligheter som var ulovlige å bo i?

– På det tidspunktet vi solgte leilighetene, så visste vi åpenbart ikke at de var ulovlige, og hadde vi visst at de var ulovlige, så hadde vi helt klart ikke solgt dem. Det har kostet oss mye, både økonomisk, ressurser og frustrasjon og drive og rydde opp i dette her, sier Samuelsen til TV 2 hjelper deg.

Og det har ikke vært enkelt å få ryddet opp i dette. Selger og kommune har hatt mange uenigheter om hvordan brannsikringen bør løses. Etter et halvt år ser det nå ser endelig ut til at de har blitt enige.

– Løsningen nå er at de opparbeider gater og bakgård slik at vi kommer inn med våre stigebiler og kan hente folk ned fra takene hvor beboerne står på platåer og venter hvis det brenner, opplyser Bloma i Brann- og redningsetaten.

Saken fortsetter under bildet.

funkis3 (Foto: Christian Moen)
funkis3 (Foto: Christian Moen)

Se også: Topp moderne hus ble ulevelig «badstue»

Kan også kreve prisavslag

Leilighetskjøper Stian Lillelid tviler på at det blir pent med et platå på veggen i atriumet hans.

– Det er ikke dette jeg har kjøpt. Jeg føler verdien på leiligheten har minsket. Et platå på veggen gir mindre plass i atriumet, og det vil ikke bli pent. Jeg håper man kanskje kan få en kompensasjon, sier Stian.

Det bekrefter forbrukeradvokat Ola Fæhn at han kan ha krav på.

– Hvis det skjer forandringer i byggeprosjektet etter at du har tegnet kontrakt, så har du krav på prisavslag hvis dette forringer verdien – eller hvis det bare blir styggere eller man får redusert bruksverdi, sier Ola Fæhn.

Les også: Snekker skylder Stian og Anita 91.000

Utbygger sier til TV 2 hjelper deg at de også er åpne for å diskutere prisavslag etter at platået er satt opp.

– Vi er ikke avvisende til det, i hvert fall, sier Samuelsen.

Funkisloftene er fortsatt ikke innflytningsklare. Flere av beboerne har nå slått seg sammen og vurderer en felles erstatningssak mot Funkisloft.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter