solbeskyttelse1 (Foto: Eeg, Jon, © EEG ida)
solbeskyttelse1 (Foto: Eeg, Jon, © EEG ida)

Slik unngår du hud- og øyeskader i påsken

Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med opptil 80 prosent.

Mange nordmenn forlater byene i påsken til fordel for solsteik og skiturer i fjellheimen. Kombinasjonen av sterk sol og snødekte områder kan lettere føre til solforbrenning og snøblindhet, på grunn av høydemeter over havet og refleksjon fra snøen.

Da er det viktig å ta sine forhåndsregler.

Ved skyfri himmel og nysnø kan UV-indeks (UVI) på fjellet komme opp i over 5 og det betyr at solen er sterk. Sørg for god beskyttelse av hud og øyne, skriver Statens Strålevern i en pressemelding.

Høy UV - mer beskyttelse

Solen har allerede steget relativt høyt på himmelen i årets påskeuke. Den som tar ferie i lavlandet vil oppleve en svak sol med UV-verdier på om lag 2, som kan øke til 3 ved skyfri himmel og nysnø.

Les også: Er du «typisk norsk» på ferie?

På fjellet vil UV-nivået være moderat, med mulighet for sterk UV ved gode sol- og snøforhold. Fjellsolen har en forventet styrke på 4 som kan stige til over 5. De som skal på fjelltur i snødekte områder bør derfor følge med på UV-varselet.

Nord-Norge og Svalbard vil ha svært lav UV med forventet styrke på 1, opptil 2 ved godt vær.

I tillegg til vær- og snøforhold vil tykkelsen på ozonlaget påvirke UV-indeksen. Variasjonene i ozonlaget, og dermed UV-intensiteten, kan være store fra dag til dag.

Snø sprer strålene

Det er også viktig å huske på at refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med opptil 80 prosent. Mange tror kanskje at det bare er snøen rett foran skituppene som reflekterer UV-strålene, men faktum er at snøen kan bidra til å spre strålene i større omkrets.

Det skyldes at UV tilbakespres via skylaget og luftpartikler. En skigåer eksponeres for mer UV enn personer som sitter og soler seg.

Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, men da er det ekstra viktig å vise sunt solvett for å unngå hud- og øyeskader. Huden er ennå ikke herdet, og tåler mindre sol.

Les også: Solbeskyttelse: Den store solkremguiden

Beskyttelse til forskjellig bruk

Om påsken skal tilbringes på fjellet, på sjøen, i utlandet eller hjemme, er det viktig å beskytte seg mot solen.

– Når du skal velge solbeskyttelse bør du tenke på hvem som skal ha produktene. Solbekyttelse til barn og til voksne kan være forskjellig. De siste årene er det kommet flere og flere produkter som er laget spesielt for bruk i ansiktet. Skal du sole kroppen finnes det et uttall av produkter, der noen f.eks er laget spesielt for de som sliter med soleksem, opplyser farmasøyt Sigrid Bjelland Mathisen, i Apotek 1.

Solstifter og leppepomader er laget for utsatte steder som lepper, nese og ører. Mange av disse produktene er så små i størrelsene at de lett kan tas med i lommer eller vesker.

Les også: Hanne Krogh: – Solskinn gir lykkepress

Pigmentflekker

Man er også mer utsatt for pigmentflekker på denne tiden av året.

– Enkelte legemidler kan gjøre at du blir mer ømfintlig overfor sollys enn normalt. Dette kan føre til allergiske hudreaksjoner eller pigmentforandringer når du soler deg. Det er derfor viktig å bruke god solbeskyttelse når du skal oppholde deg i solen, sier Bjelland Mathisen.