usa-helsereform-F - Obamas helsereform under lupen

USAs høyesterett skal onsdag ta stilling til om USAs president Barack Obamas helsereform bryter med grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to dager med innlegg fra tilhengere og motstandere av reformen, skal USAs høyesterett onsdag avgjøre om et av helsereformens nøkkelelementer, kravet om at alle amerikanere må ha helseforsikring, bryter med grunnloven.

Det ser ikke lyst ut for presidenten, skriver nyhetsbyrået AFP. Tirsdag viste nemlig dommeren som ofte holder vippestemmen i retten, at han var svært skeptisk til at reformen er innenfor grunnloven.

Helsereformen blir omtalt som demokratenes etterlengtede drøm og ble nedfelt i amerikansk lov i 2010. Den sørger for at 32 millioner amerikanere som ikke har helseforsikring, skal få det.

Men republikanere og 26 delstater har angrepet loven for å begrense individuell frihet, fordi den krever at alle skal holde forsikring. Det er dette aspektet av loven som skal behandles av retten onsdag.

Helsereformen betegnes som en av Obamas største seire, og det vil være et avgjørende nederlag om Høyesterett avviser reformen. Høyesterett ventes å komme med en endelig avgjørelse i juni. (©NTB)