Albert Åberg fyller 40 år i dag, men han har ingen planer om å bli voksen. Barn i dag elsker Albert minst like mye som barna som vokste opp på 70 tallet gjorde. (Foto: Norstedts Förlagsgrupp AB)
Albert Åberg fyller 40 år i dag, men han har ingen planer om å bli voksen. Barn i dag elsker Albert minst like mye som barna som vokste opp på 70 tallet gjorde. (Foto: Norstedts Förlagsgrupp AB)

Albert Åberg har blitt 40 år

Men han har ingen planer om å bli voksen.

Veldig mange av oss har vokst opp med Albert Åberg. Selv har jeg lest bøkene i filler, og senest sist jul refererte min far til Albert Åberg da jeg kom i fare for å si at jeg kjedet meg.

– Det er bra å kjede seg iblant, ellers så vil det aldri bli gøy, sa pappa, og refererte til Albert Åberg.

For hvis alt var moro bestandig, hvordan kunne man da vite at noe var morsomt?

Men å fylle 40 år, det må jo i hvert fall være morsomt. Og i dag har Albert Åberg bursdag!

Trass, liv og død

Albert Åberg, eller Alfons Åberg som han heter på originalspråket, ble skapt av den svenske forfatteren Gunilla Bergström i 1972. Siden den gang har det blitt trykket nesten 8 millioner bøker om Albert, fordelt på 25 titler. Bøkene er oversatt til et trettitalls språk.

Bøkene handler om Albert og pappaen hans, og noen ganger også den hemmelige vennen Skybert. Temaene i bøkene beveger seg i rommet mellom hverdagstrass og de helt store spørsmålene om livet og døden.

Hva skal man svare når barna spør og spør?

Barns fantasivenner brukes for å sortere følelser

Mennesker med feil

Som i den riktige verden, er ikke Alberts verden perfekt. Blant annet har Alberts pappa blitt kritisert for piperøykingen. Til det svarte forfatteren Gunilla Bergström via bladet Forfatteren:

– Pappa Åberg er ikke et forbilde. Han er en p-e-r-s-o-n. Jeg synes det er herlig å presentere mennesker med alle sine feil og brister. Hvorfor skal alle være perfekt i barnebøker, når vi ikke er det i det virkelige livet. Barn ser.

Evig aktuell

Bergström er ikke opptatt av at alt skal være «rett i tiden» eller «politisk korrekt». Kanskje er det derfor Albert klarer å holde seg like aktuell for barn i dag, som da jeg var ung. At Albert Åberg holder seg godt for sin alder er det ingen tvil om.

Her er triksene som holder deg ung uansett alder

La oss avslutte med en liten hyllest til 40-års jubilanten:

Ja må han leva, ja må han leva, ja må han leva uti hundrede år

Ja visst ska han leva, ja visst ska han leva, ja visst ska han leva uti hundrede år

Hva slags forhold har du til Albert Åberg? Del dine beste Åberg-minner i diskusjonsfeltet under: