IVRIGE FANS: Seim kan knapt gå noe sted uten å treffe på Varg Veum fans. Det tar han med et smil. (Foto: Sverre Saabye, TV 2)
IVRIGE FANS: Seim kan knapt gå noe sted uten å treffe på Varg Veum fans. Det tar han med et smil. (Foto: Sverre Saabye, TV 2)

Tok rotta på Varg Veum-kritikerne med kjempesuksess

Varg Veum på film er en suksesshistorie: Så langt har filmene spilt inn over 250 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart fem år siden en smilende Gunnar Staalesen kunne presentere Trond Espen Seim i den første filmen om hans privatetterforsker Varg Veum.

– Da jeg skrev den første boken så drømte jeg jo ikke om at jeg skulle se verken Humphrey Bogart eller Trond Espen Seim som Varg Veum noen gang, sa Staalesen den gang.

I morgen er det stor festpremiere i Bergen på den aller siste filmen om Veum.

Og til tross for at det ikke manglet på kritiske røster da planene om storsatsingen ble lansert har Varg Veum-serien vært en stor kommersiell suksess.

Elsket av publikum

Det har Trond Espen Seim merket på kroppen.

– Folk som jeg kanskje ikke møter så mye når jeg spiller teater kommer bort og sier at: Dette var en fin film. De koser seg hjemme og ser på filmene, forteller Seim til TV 2 Nyhetene.

Og mens TV 2 snakker med ham, så kommer det også en ivrig fan ruslende bort for å ta bilde.

De 12 filmene som er basert på Gunnar Staalesen er sett av nesten 700 000 nordmenn på kino. I tillegg er det solgt nær én million DVD-er med den bergenske privatetterforskeren.

Filmene er dessuten også forhåndssolgt til Sverige, Finland, Danmark, Island og Tyskland for til sammen 50 millioner kroner.

– Man lager jo film for at folk skal se det, sier Seim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT TEAM: Seim trives godt med å spille mot Bjørn Floberg. (Foto: SF Norge)
GODT TEAM: Seim trives godt med å spille mot Bjørn Floberg. (Foto: SF Norge)

Snudde skepsisen

Den unike storsatsingen i norsk filmhistorie har ifølge tall fra Norske film- og TV-produsenters forening solgt kinobilletter og DVD-er for 250 millioner kroner. Dette er hele 100 millioner kroner mer enn Dagbladet anslo tidligere tirsdag.

I tillegg har serien ifølge beregninger gjort av distributøren SF Norge bidratt med en verdiskapning på over en halv milliard.

– Sannsynligvis er det noe mer også når man ser på ringvirkningene av produksjonen, forteller Guttorm Petterson, administrerende direktør i SF Norge.

Det manglet ikke på kritiske røster da innspillingen av den første filmen startet i Bergen.

– Det var en viss skepsis i starten, det skal jeg ikke legge skjul på. Men historien har jo vist at de har vi gjort til skamme, sier Guttorm Petterson. Han er administrerende direktør i SF Norge som er distributør for filmene.

– Min egen filmskole

I den aller siste Varg Veum-filmen «Kalde hjerter» har Trond Espen Seim også regien i tillegg til å spille hovedrollen.

Han er glad for å ha vært med på prosjektet som han kaller sin egen filmskole.

– Jeg må jo si at jeg er unektelig veldig heldig som har fått lov til å være med å spilt inn 12 filmer. Det hadde jeg nok aldri fått lov til hvis jeg ikke hadde sagt ja til dette, sier Seim.

Spesielt er han fornøyd med samspillet han og Bjørn Floberg, som spiller Hamre, har fått til.

– Bjørn Floberg og jeg har jobbet hardt for å få til det samspillet mellom Varg Veum og Hamre. Og folk har unektelig likt det veldig godt da. Og det er jeg stolt av.

LES OGSÅ: Gleder seg til å bli ferdig med Varg Veum