ny2-terror-klomsæt - Høyesterett sier nei til Klomsæt

Høyesteretts ankeutvalg har avgjort at advokat Sigurd Klomsæt ikke får fortsette som bistandsadvokat i 22. juli-saken. – Svært uheldig for det norske rettssystemet, sier Klomsæts advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag forkastet Høyesterett anken, og dermed har alle tre rettsinstanser tatt stilling til om Klomsæt får beholde vervet som bistandsadvokat etter at han skal ha lekket etterforskningsmateriale til mediene.

Det var Klomsæts klient som selv ønsket å beholde den omstridte advokaten som bistandsadvokat, også etter avsløringene om lekkasjer. Nå må den 16 år gamle gutten som var på Utøya 22. juli finne en ny bistandsadvokat før rettssaken mot Anders Behring Breivik starter 16. april.

– De avviser nå anken uten at noen i Høyesterett faktisk har sett på innholdet i den. Det er svært uheldig for Klomsæts klient, som gjerne vil ha ham som bistandsadvokat, sier Sjødin til NTB.

Han sier også det er uheldig for den norske rettsstaten at Klomsæts klient ikke selv får velge hvem han skal ha som bistandsadvokat.

Etter at lagmannsretten hadde slått fast at Klomsæt ikke får fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken tidligere i mars, uttalte klientens far, Rune Lindstrøm, at de ønsket Klomsæt som bistandsadvokat.

– Han har fulgt opp min sønn siden dag en, og vi ønsker ham som bistandsadvokat, sa han.

– Jeg reagerer på at politiet har satt i gang en etterforskning når de selv også etterforskes for lekkasjer. Når lekkasjesaken mot Klomsæt kommer for Oslo tingrett får vi se om han nå fratas jobben uten tilstrekkelig grunnlag, sier Sjødin.

Bakgrunnen for etterforskningen var at politiet hadde sporet presselekkasjer fra etterforskningsmaterialet til dokumenter som bare advokaten hadde fått. (©NTB)