norwegian musikkinstrument (Foto: Boeing/Norwegian/Privat)
norwegian musikkinstrument (Foto: Boeing/Norwegian/Privat)

– Jeg lurer seriøst på om Norwegian hater musikere?

Vil sende Katherines bratsj (verdt 80.000 kr) med den vanlige bagasjen.

Katherine Myhre skal på Europeisk orkesterfestival i Tallinn i april, men det kan se ut som turen går i vasken.

– Norwegian nekter meg å ta med min gamle, fine og verdifulle bratsj i kabinen. Den er lenger enn 55 cm, men den går fint inn i hattehyllen selv om den er 83 cm lang. Sender jeg den som vanlig bagasje risikerer jeg at den blir ødelagt, sier Katherine til TV 2 hjelper deg.

Norwegians argument er altså at bratsjen er 28 cm for lang, selv om den får plass i hattehyllen.

– Jeg lurer seriøst på om Norwegian hater musikere?

Les også: Norwegian endret Tommys rutetid med over 16 timer

Snudde for Truls Mørks cello

– Det er heller ikke lenge siden de hadde en lignende kontrovers med Truls Mørk og hans Montagnano-cello, som er verdt noen titalls millioner, sier Katherine.

Mørk hadde kjøpt et eget sete til celloen, men etter 1. november var det ikke lenger lov til å frakte den slik. Etter at Mørk blant annet sendte mail til Bjørn Kjos, eier av Norwegian, tillot Norwegian Mørk å reise med celloen i nabosetet, ifølge E24.no.

– Så er jeg også fiolinmaker, og kan på ingen måte anbefale at strykeinstrumenter sendes som bagasje på den måten min bratsj skal, dette fordi de ikke behandler bagasjen forsiktig på noen slags måte. De har heller ikke rutiner for å håndtere slike skjøre gjenstander, sier Katherine.

Instrumentforsikringen er ikke gyldig hvis man er uansvarlig, noe Katherine antar man er hvis man leverer fra seg et instrument til 80.000 kr til et flybagasjerom.

Les også: Lillian kjempet mot Norwegian for 1700 kr i åtte måneder

Ferien står på spill

Katherine synes også det er problematisk at Norwegians regelverk sier at det er passasjeren som er ansvarlig for sin bagasje til enhver tid, også når den er utenfor rekkevidde i bagasjerommet på flyet.

– Uansett står nå min første ferie siden 1995 på spill, fordi Norwegian ikke er villig til å utvise det minste skjønn, men kun ensidig driver regelrett paragrafrytteri, sier Katherine.

Hun er ikke den eneste som har bestilt flybilletter av Norwegian til festivalen i Tallinn, Romerike Symfoniorkester skal også av gårde.

Les også: – Skriver du feil navn kan det koste deg 330 kr

Norwegian svarer

Hvorfor må bratsjen sendes som vanlig bagasje, Norwegian?

– Til de fleste instrumenter finnes det solid emballasje som vil tåle den belastning innsjekket bagasje blir utsatt for. Og heldigvis er det svært sjelden vi opplever skader på musikkinstrumenter, fordi musikere er svært flinke til å beskytte sine instrumenter. Vi anbefaler ikke å sende musikkinstrumenter som innsjekket bagasje uten solid emballasje, sier Vibeke Krogh Erikstad, manager bagger services i Norwegian.

Hun forteller at flyselskap i Europa er erstatningsansvarlige for inntil 10.000 kr per passasjer.

Se også: Småbarnsmor raser mot Norwegian

Begrenset plass ombord

– Norwegian ønsker å tilrettelegge mulighetene for å reise med instrumenter så langt det praktisk og sikkerhetsmessig er mulig. Men det er begrenset plass om bord, og det stilles høye krav til sikkerhet, sier Krogh Erikstad.

– Derfor kan vi ikke akseptere håndbagasje som ikke passer i bagasjehyllene, eller under stolsetet foran, med mindre vi kan sikre bagasjen forsvarlig slik at passasjerer ikke kan komme til skade, dette er regulert gjennom norsk lov i bestemmelser for sivil luftfart.

Katherine Myhre mener Norwegian ikke vil behandle bratsjen forsiktig nok. Vibeke Krogh Erikstad mener det finnes emballasje som er solid nok til at bratsjen tåler den belastningen innsjekket bagasje blir utsatt for.

– Celloen kunne festes forsvarlig

– Hva fikk dere til å snu i saken med Truls Mørk og celloen hans?

– Det viktigste for Norwegian er å ivareta sikkerheten om bord, og i den gjennomgangen vi foretok i forhold til frakt av cello i kabin fikk vi bekreftet, etter gjennomgang med Luftfartstilsynet, at celloen kunne festes forsvarlig i eget sete, sier Krogh Erikstad.

– Norwegian vil sjekke mulighetene for å kunne tilby også andre musikere å frakte sitt instrument i eget sete, men per i dag har vi kun dette tilbudet tilgjengelig for cello, sier Krogh Erikstad.

Se også: Vi testet nettilgangen på fly, buss og tog

– Kan sendes som frakt

– Det er kun kabinbesetningen på den enkelte avgang som kan avgjøre om vi kan akseptere større kolli, og ikke noe vi kan love/garantere på forhånd. Vi anbefaler derfor Katherine å emballere sin bratsj slik at den kan tåle transport i lasterommet, sier Krogh Erikstad.

Alternativt kan instrumentet sendes separat som frakt.

– Gods som sendes frakt får mer skånsom håndtering siden frakt ikke sendes i flyplassens bagasjeanlegg, sier Erikstad.

Katherine sier hun vil forsøke å få refundert reisen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter