black sabbath avlyst (Foto: Scanpix/faksimile/Privat)
black sabbath avlyst (Foto: Scanpix/faksimile/Privat)

Black Sabbath er avlyst – må se Ozzy & Friends

Hans Olav betalte 1500 kr. Viagogo avviste refusjon av billetter.

Hans Olav Naas så fram til å se de gamle rockeheltene i Black Sabbath gjenforent på scenen i mai i år, og bestilte billetter via nettsiden Viagogo.

Alt var klappet og klart inntil meldingen om at konserten ble avlyst kom. Gitaristen Toni Iommi lider av lymfekreft, og kan ikke gjennomføre turnéen.

Imidlertid har Ozzy trommet sammen noen gamle venner, og Ozzy & Friends vil erstatte konsertene som Black Sabbath skulle spille.

Les også: Selger Lady Gaga-billetter til ulovlig blodpris

Ville ha pengene tilbake

Det likte Hans Olav Naas dårlig. Hans interesse for konserten var betydelig mindre når ikke hele originalbesetningen skulle spille, og derfor ønsket han å få refundert billetten sin.

Arrangøren Live Nation har tilbudt alle som ønsker det refusjon, men Naas har kjøpt sin billett gjennom nettsiden Viagogo til betydelig høyere pris.

Selv om billettformidleren skriver på sine sider at de vil refundere billetter dersom en konsert blir avlyst, nekter de likevel å gi tilbake de 1500 kronene Naas har betalt for billetten.

«Eftersom det kun er ét band og ikke koncerten som er blevet aflyst, så kan vi ikke annullere eller refundere din ordre», skriver Viagogo i en mail til Naas.

Se også: – Kan tjene 30.000 om dagen på svartebørsbilletter

Arrangøren reagerer

Ifølge sine egne nettsider forplikter Viagogo seg til å følge konsertarrangørens retningslinjer dersom en konsert blir avlyst. Det er Live Nation som er konsertarrangør, og markedssjef Kristin Svendsen reagerer på måten Viagogo opererer på.

– Jeg liker ikke at publikum ikke får tilbake pengene sine. Vi mener bestemt at man må refundere billettene, sier Svendsen.

Asbjørn Slettemark, programleder i NRKs Lydverket, mener også at Viagogo er helt på bærtur når de hevder at konserten med Black Sabbath ikke er avlyst.

– Gjenforeningen av legendariske Black Sabbath er noe mange har håpet på og sett frem til. At det erstattes av at et av medlemmene skal ta med seg «friends», er et hyggelig forsøk på å plastre et blødende sår hos fansen.

Les også: Maria (17) fikk ikke kjøpe billett på toget – ble kastet av

– To forskjellige konserter

Videre mener Slettemark at dersom man har litt peiling på rock, så vet man at Black Sabbath og Ozzy Osbourne er to forskjellige konserter.

– Da kan man gjerne snakke så mye man vil om jus, men saken er enkel: Black Sabbath er avlyst, Ozzy spiller i stedet, sier Asbjørn Slettemark, som har sett både Black Sabbath med originalbesetning, Ozzy Osbourne solo, og Ozzy Osbourne i et «friends»-konsept med Slash.

– Skal kreve beløpet tilbake

Forbrukerombudet har tidligere kritisert Viagogo for å selge billetter i strid med norsk svartebørslov.

– Utgangspunktet er klart fra vårt ståsted. Vi mener at forbrukerne skal kunne kreve tilbake det overskytende beløpet de har betalt med hjemmel i svartebørsloven, sier Sverre Åril som er seniorrådgiver hos Forbrukerombudet.

Hvor lett det er å gjennomføre i praksis er han imidlertid usikker på. Åril mener saken illustrerer problemene man møter på ved å handle billetter på svartebørs.

Se også: Advarer mot falske flybilletter

– Må stå ansvarlige

– Man vet ikke hva man får når man kjøper billetter på svartebørs fra uoffisielle leverandører. Det eneste man kan være sikker på er at man må betale mer for billetten, sier Åril.

Han mener det er problematisk når videreformidleren av billetten ikke tilbyr de samme rettighetene til å få refundert summen, og at det blir usikkert for forbrukeren hvilke rettigheter som gjelder.

Forbrukerombudet mener Viagogo skjuler seg bak at de er en formidlingsside. De mener likevel at Viagogo må stå ansvarlige så lenge forbrukerne kontakter nettsiden direkte, betaler via Viagogo, og får billettene tilsendt via Viagogo.

Les også: Lavprisbillettene startet på 769 kr...

Vil ikke kommentere svartebørspåstander

Når TV 2 hjelper deg tar kontakt med Viagogo, ved kommunikasjonssjef Nia Evans, fremholder de praksisen sin, og står på at konserten ikke er avlyst, men at Ozzy & Friends har erstattet Black Sabbath. De vil ikke kommentere Forbrukerombudets uttalelser om at de opererer i strid med norsk svartebørslovgivning.

Likevel vil de, som de sier, legge godsiden til og av velvilje refundere billettene til Naas.

– Så stilig, sier Naas når vi viderebringer nyheten til ham.

– I min mening viser dette neppe «goodwill», men heller at rettferdigheten vant fram. Jeg får jo bare tilbake det jeg har rett på, avslutter Naas.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter