Dessertsauser er enkelt å lage selv. Wenche har tipsene. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Dessertsauser er enkelt å lage selv. Wenche har tipsene. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Lag dessertsausen selv

Vanilje-, sjokolade- eller kanskje en moltesaus til dessert? Her er oppskriften!

Vi kommer ikke utenom dessertsausene i Wenche Andersens sauseskole.

Og den mest berømte, klassiske og brukte dessertsausen av dem alle er vaniljesausen, «creme anglaise».

Les også: Her får du oppskriften på 5 vaffelrører

Vaniljesaus

Vaniljesaus
Vaniljesaus

(Ca 7 dl)

6 eggeplommer

125 g sukker

5 dl melk

1 vaniljestang delt på langs

– Vaniljesaus skal være som en perfekt Hollandaise – kremet velsmakende , fyldig - men likevel lett og gi en god munnfull, sier Wenche Andersen.

Slik gjør du:

Ha eggeplommer i en egen bolle.

Ha melk, sukker og splittet vaniljestang i en kasserolle, rør om med en visp og kok opp.

Hell den kokende melken over eggeplommene under konstant pisking.

Hell og sil blandingen tilbake i kasserollen, legg vaniljestangen tilbake i blandingen.

Varm under omrøring på svak varme , til vaniljesausen holder ca 80 oC.

Vaniljesausen skal være så tykk at den dekker baksiden på en tresleiv.

Vaniljesausen skal ikke koke.

Ta opp vaniljestangen og avkjøl vaniljesausen raskt, i kaldt vann med is, rør om en gang i mellom.

Dekk bollen med plastfilm og sett kald til den skal serveres.

Holder seg godt 2 – 3 dager i kjøleskap.

Tips: rester av vaniljesaus kan brukes i vaffelrøre .

Her er matblogger Trines mest populære oppskrift

Appelsinsmør

Appelsinsmør
Appelsinsmør

Passer til varme tynne små pannekaker/crepes, sjokolademousse, fromasj eller til is.

Saft av 6 appelsiner , ca 8 dl juice

100 g melis

125 g mykt smør

Slik gjør du

Sil appelsinsaften over i en kasserolle, fosskok i 3 - 4 min.

Tilsett melis.

Jevn med maisennamel utrørt i litt appelsinjuice til en fyldig saus.

Trekk kasserollen vekk fra platen, visp inn smøret litt om gangen.

Server appelsinsmøret ved romtemperatur.

Slik lager du brownies

Fyldig sjokoladesaus

Sjokoladesaus
Sjokoladesaus

Smaker godt på vaniljeis – gjerne med banan ved siden av som «banana split», til vannbakkels med krem, lun/ varm til pærer

200 g mørk sjokolade ( 70 %)

1 ½ dl melk

2 ss kremfløte

30 g sukker

30 g smør

Slik gjør du

Grovhakk sjokoladen og smelt den i en bolle over en kasserolle med kokende vann.

Når sjokoladen er smeltet, rør den glatt med en slikkepott.

Ha melk, fløte og sukker i en kasserolle, rør om og kok opp.

Hell den varme melkeblandingen ned i den smeltede sjokoladen under omrøring.

Hell tilbake i kasserollen.

Kok opp og la småkoke 10-20 sek under konstant omrøring.

Trekk kasserollen vekk fra platen, tilsett smør i biter og pisk godt mellom hver gang.

Pisk godt til en glatt masse. Om nødvendig sil sausen.

Server rykende varm eller lun.

Spis deg frisk med blåbær

Multecoulis

Multecoulis
Multecoulis

Passer til is, fromasj, vaniljepudding, riskrem, byggrynskrem , friske bær

Multer kan bytte ut med bringebær , jordbær eller bjørnebær. Bruk gjerne frosne bær.

Frosne bær gir en tykkere konsistens på coulisen enn friske bær

Ca 500 g multer

Saft av 1/2 sitron

Ca 100 g sukker eller melis ( mindre hvis bærene er sukret fra før)

Slik gjør du

Ha bær, saft av sitron og halvparten av sukkeret / melis i en hurtigmikser.

Kjør sammen til en glatt masse.

Smak til med sukker og kjør sammen på nytt.

Sil gjennom en sikt, bruk en slikkepott og mos massen gjennom sikten.

Tips:

Coulisen kan blandes lett med en tykk vaniljeyoghurt og serveres med et dryss med hakkede nøtter.