kina (Foto: STRINGER/CHINA/Reuters)
kina (Foto: STRINGER/CHINA/Reuters)

Investorer klager over høyere lønninger i Kina

Utenlandske selskap mener lønnsøkningen fører til ustabilitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenlandske investorer i Kina klager over et stadig stigende lønnsnivå. Lønnsøkningene skaper en ustabil arbeidssituasjon, fordi ansatte har lett for å hoppe av og gå til nye arbeidsgivere som betaler bedre.

– Ikke så ille

Billig arbeidskraft er ikke lenger like lett tilgjengelig, det være seg på fabrikkgulvet eller til mellomledernes kontorer, skriver Reuters. Nyhetsbyrået nevner den amerikanske produsenten av gressklippere Briggs & Stratton som et eksempel på dette.

Briggs & Strattons Asia-sjef Mark Plum sier til Reuters at i Kinas største by Shanghai forsvinner mellom 18 og 20 prosent av de ansatte i løpet av ett år.

– Andre steder ville det vært katastrofale tall, men her i Kina er det ikke så ille, tilføyer han.

Les også: Kina tar sikte på vekst på 7,5 prosent

Øker minstelønnen

Kinesiske myndigheter varslet i januar at de ville øke minstelønnene i enkelte byer og provinser som følge av mangel på arbeidskraft og økende uro blant arbeiderne. I Shenzen nær grensen mot Hong Kong skulle minimumslønnen settes opp med nesten 14 prosent.

Myndighetene frykter sosial uro etter at den sterke veksten i den kinesiske økonomien har begynt å avta som følge av globale nedgangstider. Lønns- og prisveksten har gått hardt ut over mange kineseres kjøpekraft. (©NTB)