kina-lønnsvekst-uro-F - Investorer klager over kinesisk lønnsvekst

Utenlandske investorer i Kina klager over et stadig stigende lønnsnivå. Lønnsøkningene skaper en ustabil arbeidssituasjon, fordi ansatte har lett for å hoppe av og gå til nye arbeidsgivere som betaler bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Billig arbeidskraft er ikke lenger like lett tilgjengelig, det være seg på fabrikkgulvet eller til mellomledernes kontorer, skriver Reuters. Nyhetsbyrået nevner den amerikanske produsenten av gressklippere Briggs & Stratton som et eksempel på dette.

Briggs & Strattons Asia-sjef Mark Plum sier til Reuters at i Kinas største by Shanghai forsvinner mellom 18 og 20 prosent av de ansatte i løpet av ett år.

– Andre steder ville det vært katastrofale tall, men her i Kina er det ikke så ille, tilføyer han.

Kinesiske myndigheter varslet i januar at de ville øke minstelønnene i enkelte byer og provinser som følge av mangel på arbeidskraft og økende uro blant arbeiderne. I Shenzen nær grensen mot Hongkong skulle minimumslønnen settes opp med nesten 14 prosent.

Myndighetene frykter sosial uro etter at den sterke veksten i den kinesiske økonomien har begynt å avta som følge av globale nedgangstider. Lønns- og prisveksten har gått hardt ut over mange kineseres kjøpekraft. (©NTB)