ny1-obama-atomvåpen-F - Obama åpner for kutt i atomvåpenarsenal

President Barack Obama åpner for ytterligere kutt i USAs kjernefysiske arsenal, dersom Russland følger opp. Samtidig ber han om økt internasjonal innsats for å avverge at terrorister skaffer seg atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obama i en tale til studenter i Sør-Korea mandag at det de siste to årene er gjort store framskritt i arbeidet med å sikre materiale som kunne vært brukt til å lage tusenvis av atombomber. Talen ble holdt før et toppmøte om atomsikkerhet i Seoul.

Den amerikanske presidenten opplyste at han vil ta opp spørsmålet om atomnedrustning når han møter Russlands nygamle president Vladimir Putin i mai. Obama håper å kunne følge opp den såkalte START-avtalen om atomnedrustning.

USA har inngått denne avtalen med den russiske presidenten Dmitrij Medvedev. Obamas håp er at samarbeidet om en reduksjon i tallet på langtrekkende atomvåpen kan følges opp når Putin igjen overtar som president.

Obama advarte i sin tale mandag Nord-Korea og Iran om at de to landene må avstå fra kjernefysisk opprustning. Kinas president Hu Jintao håper ifølge nyhetsbyrået Xinhua på fortsatt avspenning på Koreahalvøya. (©NTB)