Zdenek Ondrá¿ek
Zdenek Ondrá¿ek
sno4
sno4
Marcus Sahlman (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Marcus Sahlman (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Tromsø-debutanten avgjorde etter tre minutter på banen

Zdenek Ondrášek tok over der Mos og Sigurd Rushfeldt slapp i fjor.

Tromsø - Fredrikstad 1-0

Tromsø/Bergen (TV 2 Sporten):

Zdenek Ondrášek ble den store helten da Tromsø vant serieåpningen mot Fredrikstad 1-0.

Spissen kom inn etter 58 minutter, og bare tre minutter og fire ballberøringer senere hadde han stanget inn kampens eneste mål.

– Dette er den beste starten jeg kunne fått. Jeg er veldig glad, sier 23-åringen til TV 2.

Snøen lavet ned
Det snødde godt i Tromsø. Med banen dekket av snø, gikk det ikke lenge før banemannskapet måtte inn og måke fram krittlinjene.

Dommer Svein-Erik Edvartsen ba jevnlig om kostepauser, men det skjedde også ting på den kritthvite gressmatten.

sno2
sno2

Frisk Fredrikstad-åpning
Kampens første store sjanse kom etter et kvarters spill.

Gjestene fra Fredrikstad kombinerte fint inne i Tromsøs sekstenmeter. Tarik Elyounoussi fant til slutt Etzaz Hussain, som avsluttet godt fra ti meters hold. Tippeliga-debutant Benny Lekström fikk imidlertid hanskene på ballen og hindret scoring.

sjanseffkweb
sjanseffkweb

Halvorsen aktiv på høyrekanten
Fredrikstad åpnet kampen best, og særlig Ole Jørgen Halvorsen var svært aktiv på høyrekanten.

FFK fikk en ny brukbar mulighet etter en halvtimes spill. Benjamin Dahl Hagen slo inn fra venstre, men ballen snek seg gjennom hele Tromsø-feltet.

snoooo
snoooo

Gode Tromsø-sjanser før pause
Tromsø tok mer og mer over utover i kampen, og laget spilte seg til flere gode muligheter helt på tampen av den første omgangen.

Først gikk Thomas Drage ned til dødlinja og fant Thomas Kind Bendiksen foran mål, men avslutningen endte i et resultatløst hjørnespark.

På overtid la Hans Åge Yndestad inn til Thomas Drage. Kantspilleren avsluttet bra med hodet, men ble kun belønnet med et nytt hjørnespark.

Thomas Drage var nær scoring like før pause i Tromsøs serieåpning mot Fredrikstad. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)
Thomas Drage var nær scoring like før pause i Tromsøs serieåpning mot Fredrikstad. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)

TIL-assistenten: – En parodi med så dårlige forhold
Hjørnesparket havnet hos Miika Koppinen, som stod alene tre meter fra mål. Midtstopperen klarte imidlertid ikke å stokke beina og sendte kula utenfor. Dermed stod det målløst til pause.

– De siste femten minuttene er ok. Da skaper vi noen sjanser, men det blir en parodi når det er så dårlige spilleforhold som dette, sa Tromsøs assistenttrener Agnar Christensen til tv2.no i pausen.

bildefratromso
bildefratromso

Debutanten scoret etter tre minutter på banen
Fire minutter etter hvilen fikk Tromsø en ny bra mulighet. Kind Bendiksen fikk ballen på sekstenmeterstreken, vendte opp og skrudde ballen mot lengste hjørne. Jon Knudsen var imidlertid med på notene og holdt målet rent.

Men etter en times spill måtte Knudsen kapitulere. Zdenek Ondrášek, som erstattet Ole Martin Årst tre minutter tidligere, mottok et godt innlegg fra Yttergård Jenssen og stanget TIL i ledelsen.

Yttergård Jenssen: – Vanskelig å spille på ti centimeter snø
– Innlegget var ferdigscoret. Han trengte bare å sette den ned der, fleiper Yttergård Jenssen om scoringen.

Tromsø-profilen er ikke overrasket over at det var gjestene som mestret snøforholdene best den første halvtimen.

– Dette er første gang vi trener på snø i år, ironisk nok. Vi er ikke et slikt lag lenger. Vi ønsker å spille ball, og det er vanskelig når det ligger ti centimetere med snø på banen, sier han.

Elyounoussi: – Skulle hatt mer rutine på midten
I fraværet av Hans Erik Ramberg og Thomas Holm, spilte Fredrikstad-kaptein Tarik Elyounoussi indreløper for første gang.

– Vi skulle gjerne hatt litt mer rutine i midten, men viser glimt av det vi kan. Vi har en del unge spillere som har et stort potensial, sier Elyounoussi.

– Det er kjedelig ikke å få med seg poeng. Vi spiller en bra førsteomgang og skaper noen fine sjanser, men vi må sette sjansene for å vinne bortekamper. Det var det Tromsø og ikke vi som gjorde, men det er ikke her vi skal ta poengene. Det er hjemme.

tilmålweb
tilmålweb

Før avspark:
Tromsø endte på sølvplass i Tippeligaen i fjor, men ekspertene stiller spørsmål ved hvorvidt hjemvendte Ole Martin Årst og innleide Zdenek Ondrášek kan fylle tomrommet etter målgarantistene Mos og Sigurd Rushfeldt på topp.

Høgmo: – Den beste starter
Årst starter på topp i seriepremieren mot Fredrikstad, og veteranspissen får med seg nyervervelsen Thomas Kind Bendiksen.

Da er det langt mer overraskende at Benny Lekström får tillit i Tromsø-buret på bekostning av Marcus Sahlman.

– Marcus hadde en lang periode ute i vinter og kom sent i gang. Han har fortsatt en liten vei å gå, mens Benny har vært svært god i kampene og på trening. Derfor står han. Den beste står, sa Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo til tv2.no før kampen.

Fjorårets Mjølner-målvakt Benny Lekström starter i Tromsø-målet på bekostning av Marcus Sahlman. Her er Lekström avbildet mens han pådro seg en skade i Hammarbys oppgjør mot Fredrikstad i kvalifiseringen til UEFA-cupen i 2007. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Fjorårets Mjølner-målvakt Benny Lekström starter i Tromsø-målet på bekostning av Marcus Sahlman. Her er Lekström avbildet mens han pådro seg en skade i Hammarbys oppgjør mot Fredrikstad i kvalifiseringen til UEFA-cupen i 2007. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Tippeliga-debutant Lekström spilte for Mjølner i 2. divisjon så sent som i fjor, men svensken har vist gode takter i sesongoppkjøringen.

Les også: Tippeligatipset 2012 - nummer 5: Tromsø

Stort ansvar for Tarik
Fredrikstad har hatt en tøff oppladning til sesongen. Dårlig økonomi, skattetrøbbel og spilleravganger har preget klubben fra Østfold.

Et stort ansvar hviler på Tarik Elyounoussis skuldre, og landslagsspilleren startet selvsagt mot Tromsø.

Det gjorde også tidligere Stabæk-keeper Jon Knudsen og nyinnkjøpte Ole Jørgen Halvorsen.

Les også: Tippeligatipset 2012 - nummer 12: Fredrikstad

Lagoppstillingene:
Tromsø (4-4-2):
Benny Lekström – Hans Nordbye, Fredrik Björck, Miika Koppinen, Hans Åge Yndestad – Magnus Andersen, Kara Mbodji, Ruben Yttergård Jenssen, Thomas Drage – Thomas Kind Bendiksen, Ole Martin Årst.

Fredrikstad (4-5-1):
Jon Knudsen – Andreas Landgren, Kevin Duré, Vidar Martinsen, Benjamin Dahl Hagen – Ole Jørgen Halvorsen, Etzaz Hussain, Khalifa Jabbie, Tarik Elyounoussi, Mads Hansen – Alexander Ruud Tveter.

Stort snøfall før avspark
Kong Vinter har tydeligvis også lyst til å se på Tippeliga-fotball.

Mens store deler av Norge har vært badet i sol denne helgen, har ikke våren kommet til Tromsø riktig ennå.

tromsosno (Foto: Jonas Bergh-Johnsen/TV 2)
tromsosno (Foto: Jonas Bergh-Johnsen/TV 2)

Kostet bort snøen
Kun kort tid før årets første Tippeliga-kamp mot Fredrikstad snødde det nemlig godt i nord.

Sesongstarten ble med vilje lagt senere på året enn i fjor for å unngå nettopp et slik scenario. Men værgudene er lunefulle og lot seg ikke stoppe av den grunn.

Dermed ble kost og spade tatt i bruk for å gjøre Alfheim klar til kamp.

snoebilde1 (Foto: Jonas Bergh-Johnsen/TV 2)
snoebilde1 (Foto: Jonas Bergh-Johnsen/TV 2)