BRUKES SOM SKJOLD: Den syriske hæren skal ha brukt mennesklige skjold siden januar. Ifølge vitner bruker de både kvinner og barn til å gå foran seg.  (Foto: Human Rights Watch)
BRUKES SOM SKJOLD: Den syriske hæren skal ha brukt mennesklige skjold siden januar. Ifølge vitner bruker de både kvinner og barn til å gå foran seg. (Foto: Human Rights Watch)

Her bruker den syriske hæren sivile som menneskelige skjold

Syriske myndigheter setter folk i fare ved å tvinge dem til å marsjere foran hæren mens de angriper, melder Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overgrepene og volden i Syria vil ingen ende ta, og nå rapporterer Human Rights Watch (HRW) at den syriske hæren bruker menneskelige skjold som beskyttelse på sine tokt.

Raed Fares, en opposisjonell aktivist, forteller til HRW at den syriske hæren begynte å bruke menneskelige skjold i januar etter at opprørerne forsøkte å angripe hæren med eksplosiver. Siden da har soldatene samlet sivile og tvunget dem til å gå foran dem når de beveger seg rundt i byene.

– De tar hvem som helst som åpner døren når de banker på. Det spiller ingen rolle om det er menn, kvinner eller barn, sier Fares ifølge HRW.

– Grove brudd på internasjonal lov

Videoer som Human Rights Watch har fått tilgang til viser hvordan grupper med sivile går foran soldater fra den syriske hæren. Bildene skal være tatt i byen Kafr Nabl, og viser ifølge øyenvitner at sivile blir brukt som levende skjold under fremrykkingen til hæren.

Bruken av sivile som menneskelige skjold er et grovt brudd på Genévekonvensjonene, som regulerer vern av sivile i krig.

– Dette er jo meget alvorlige brudd både på hele folkeretten i form av menneskerettighetskonvensjonene og den humanitære rett i væpnet konflikt. Derfor mener vi at Assads regime, ledelsen, presidenten, alle som én, nå må vurderes og fremstilles for Den internasjonale straffedomstolen. Dette er grove brudd på internasjonal lov, sier europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til TV 2.

Les også: Hun tryglet verden om hjelp – skutt og drept av syrisk snikskytter

Beskyttelse

Vitner fra byene al-Janoudyah, Kafr Nabl, Kafr Rouma og Ayn Larouz forteller til menneskerettighetsorganisasjonen at de har sett hvordan militæret tvinger folk til å gå foran dem. Anledningen skal ha vært at de prøvde å gjenvinne kontrollen over områder som var i hendene på de syriske opprørerne.

Omstendighetene skal ha gjort det tydelig for vitnene at hæren prøvde å beskytte seg selv mot angrep.

Les også: Slik torturerer Syria sin egen befolkning

Avskyelig praksis

– Ved å bruke sivile som menneskelige skjold viser den syriske hæren svært tydelig at de ikke tar hensyn til deres sikkerhet. Den syriske hæren burde umiddelbart stoppe denne avskyelige praksisen, sier den norske Human Rights Watch-forskeren Ole Solvang på organisasjonens nettsider.

Les også: Mohammad (15) startet den syriske revolusjonen

Skal få hjelp

Søndag ble klart at USAs president Barack Obama og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ble søndag enige om å sende «ikke-dødelig» hjelp til syriske opprørere, blant annet kommunikasjonsutstyr.

Les også: Skal hjelpe syriske opprørere